Ciasteczka orzeszki z nadzieniem kakaowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasteczka orzeszki z nadzieniem kakaowym. Moim najnowszym dodatkiem do mojej kolekcji ciasteczek są wypełnione kakaowym nadzieniem orzeszki. Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju ciasteczka, a jeszcze lepiej by były z nadzieniem, więc postanowiłam stworzyć kakaowe nadzienie to chrupiących skorupek. Przyjemne, pełne smaku, mniam. Podaj je na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia, pokusa nie do odparcia.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie są potrzebne:
Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej
– 250 g miękkiego masła
– 2 jajka
– szczypta soli
– płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– ½ szklanki erytrytolu
Nadzienie:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 3 łyżki kakao
– 6 łyżek masła
– 8 łyżek mleka owsianego
– 5 łyżek erytrytolu
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta umieść w misce i wyrób ciasto.
Następnie umieść je w lodówce na 60 minut.
Z ciasta uformuj kuleczki, u mnie każda miała po 4 gramy.
Patelnię lub foremki do orzeszków lekko posmaruj olejem.
Gotowe kuleczki przełóż do foremki i piecz do momentu aż się zarumienią.
Zostaw do ostygnięcia.
Płatki owsiane podsmaż na suchej patelni i odłóż na bok.
W garnku podgrzej masło, mleko i erytrytol, gdy erytrytol się rozpuści wsyp kakao. Następnie dodaj płatki owsiane. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolej mleka. Wymieszaj dokładnie. Zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
Zimna masę przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij połówki orzeszków, przykryj drugą połówką i odłóż.
Uwielbiam ten przepis, jest bardzo łatwy do przygotowania i można go rozłożyć na dwa dni. W jeden dzień piekę skorupki, a następnego dnia wypełniam je nadzieniem. Cóż za słodka uczta. Te orzeszki są niesamowite i idealnie komponują się z klimatem Świąt Bożego Narodzenia. Idealne na przekąskę i znakomity dodatek do popołudniowej herbaty. Ciasteczka są magiczną niespodzianką i jednocześnie są zabawne i jakie smaczne.