Rolada kakaowa z mascarpone.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rolada kakaowa z mascarpone. Dekadencka, pyszna i lekka rolada, idealna na święta jak i inne okazje. Biszkopt z dodatkiem kakao, wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone i całość oblana gorzką czekoladą z dodatkiem posiekanych orzechów. To ciasto jest bez wątpienia spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady. Pyszne i delikatne ciasto.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
Ciasto:
– 4 jajka
– 100 g erytrytolu
– 1 łyżka gorącej wody
– 100 g mąki orkiszowej
– 20 g kakao
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
Nadzienie:
– 250 g mascarpone
– 400 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki erytrytolu
Wierzch:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki mleka owsianego
– garść posiekanych orzechów
Białka ubija na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z erytrytolem i wlej gorącą wodę. Ucieraj przez kolejne 3 minuty.
Mąkę i kakao przesiej przez sitko i dodaj do białek. Wymieszaj i dodaj utarte żółtka. Wymieszaj dokładnie.
Blachę o wymiarach 44 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez 15 minut.
Ciepły biszkopt połóż na ściereczkę i zroluj, poczekaj aż ostygnie.
W misce ubij bitą śmietanę, następnie dodaj mascarpone i erytrytol. Połącz mikserem przez chwilę.
Delikatnienie rozwiń ciasto i posmaruj masą. Ponownie zwiń.
Czekoladę rozpuścić w wodnej kąpieli, dodaj mleko.
Wierzch polej czekoladą i posyp orzeszkami.
Co zrobić gdy masz w lodówce resztki śmietany kremówki? Możliwości są nieograniczone – ale moim faworytem jest ta kakaowa rolada z mascarpone. Intensywnie kakaowy biszkopt, bita śmietana, mascarpone, lśniąca polewa czekoladowa i znakomita posypka z orzechów. To ciasto jest znakomitym deserem na weekend, na każde święta i spotkania rodzinne. O każdej porze roku możesz się delektować tym pysznym ciastem.