Ciasto melba z owocami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto melba z owocami. Trendy na ciasta i deser mogą się zmieniać ale warto wracać czasami do starych i sprawdzonych smaków. Ciasto melba składa się z miękkiego biszkoptu, masy kremowej, owoców oraz galaretki. Pyszne warstwy smaków i różnorodność konsystencji sprawia, że ciasto nabiera złożoności a deser charakteryzuje się cudownym smakiem i aromatem. To ciasto jest niesamowite w smaku!
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Biszkopt:
– 3 jajka
– ½ szklanki ksylitolu
– ½ szklanki mąki orkiszowej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka kakao
– 1 saszetka herbaty
Nadzienie:
– 1 l mleka owsianego
– 330 g kwaśnej śmietany
– 5 jajek
– 1 kostka masła
– 1 szklanka ksylitolu
– 1 galaretka czerwona
– 1 ½ szklanki wrzącej wody
– owoce do posypania np. porzeczki, maliny, truskawki
Wrzątkiem zalewamy herbatę i odstawiamy by się mocno zaparzyła.
Galaretką zalewamy 1 ½ szklanką wrzątku i odstawiamy by stężała.
Z białek ubijamy pianę dodajemy powoli ksylitol i pojedynczo dodajemy po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek. Mieszamy drewnianą łyżką zawartość miski.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy około 30 minut.
Mleko gotujemy.
Śmietanę łączymy z jajkami i wlewamy do gotującego się mleka. Ważymy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany twarożek przecedzamy przez durszlak i odstawiamy do ostygnięcia.
Kostkę masła ucieramy z ksylitolem i stopniowo dodajemy zimny twarożek. Przestudzony biszkopt nasączamy mocną herbatą i kładziemy twarożek. Na wierzchu twarożku kładziemy porzeczki lub inne owoce i wylewamy tężejącą galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Poznajmy wspaniały smak ciasta melba z dodatkiem owoców. Idealnie puszysty biszkopt, pyszna masa kremowa i galaretka z owocami. Połączenie tych warstw sprawia, że ciasto jest wilgotne, pyszne i idealne o każdej porze roku. To klasyczna uczta na którą każdy liczy. Ciasto melba z owocami jest zawsze hitem.