Czekoladowe ciasto z cukinii.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe ciasto z cukinii. To wilgotne ciasto czekoladowe z cukinią jest bardzo łatwe do zrobienia i stanie się ulubionym deserem całej rodziny! Nikt się nie dowie, że w tym cieście czekoladowym jest cukinia, ponieważ ciasto jest tak wspaniałe! Każdy kto próbował stosować cukinię wie, że robi ona cuda w wypiekach, nawet jeśli chodzi o ciasto czekoladowe. Cukinia jest tym składnikiem, który sprawia, że ciasto jest puszyste i wilgotne. Możemy zjeść nawet dwa kawałki by dostarczyć sobie więcej warzyw w diecie. To najlepsze ciasto czekoladowe z cukinią!
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cukinia
– 4 jajka
– 1 szklanka erytrytolu
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka octu jabłkowego
– 1 szklanka oleju
– 1 szklanka + 1 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki korabu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– ½ szklanki chipsów czekoladowych
– 1 łyżka cynamonu
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej. Odstawiamy.
Do miski wsypujemy erytrytol, dodajemy wanilię, ocet, olej, jajka. Miksujemy. Do mieszanki jajecznej dodajemy startą cukinię. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
Do osobnej miski wsypujemy 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, korab i pół łyżeczki soli. Mieszamy.
Masę z cukinia dzielimy na pól.
Do miski z mąką wlewamy połowę masy z cukinią. Mieszamy i dodajemy chipsy czekoladowe. Mieszamy.
Do drugiej miski wsypujemy 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej, pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i cynamon. Mieszamy. Do miski z mąkę wlewamy masę z cukinią. Mieszamy.
Blachę do keksówki smarujemy tłuszczem i wlewamy na przemian ciasto. Jeśli wyłożymy już całe ciasto to za pomocą wykałaczki robimy zygzaki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy około 80 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Idealny czekoladowy deser dla dorosłych i dla dzieci. Dodatkowa porcja warzyw w diecie. Kto się skusi?