Czekoladowa tarta z pistacjami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowa tarta z pistacjami. Powiedzmy sobie tak, że ta tarta czekoladowa jest po prostu cudowna. Deser, który zachwyci niejednego miłośnika pistacji i czekolady. Czekolada z pistacjami sprawiają, że jest to tak bardzo przyjemne połączenie, delikatny spód tarty wykonany z orzechów, bogata jedwabista czekolada na bazie mleczka kokosowego i zielona warstwa delikatnych pistacji. Tarta ta rozpala zmysły smaku!
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1 szklanka migdałów
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 4 łyżeczki kakao
– 3 łyżeczki mąki kokosowej
– 2 łyżeczki syropu klonowego
Warstwa z pistacji:
– 250 g pistacji prażonych niesolonych
– 1 łyżka mleka kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżeczki syropu klonowego
Warstwa czekoladowa:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 1 łyżeczka kakao
– 2 łyżeczki syropu klonowego
– 100 g gorzkiej czekolady
Posypka:
– 60 g pistacji niesolonych
Zaczynamy od wykonania spodu. Orzechy umieszczamy w robocie kuchennym, włączamy i przetwarzamy do momentu, aż uzyskamy drobne kawałki. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Ponownie włączamy robota i czekamy aż powstanie kleista masa, z której będziemy mogli uformować ciasto.
Gotowe ciasto wyciągamy z robota kuchennego i wykładamy na dno tortownicy. Dociskamy mocno do spodu i brzegów. Blachę ze spodem umieszczamy w lodówce.
Teraz przechodzimy do wykonania warstwy pistacjowej. Jeśli przeszkadza nam skórka na orzechach to namaczamy je w wodzie i pozostawiamy je przez całą noc, następnie odcedzamy i z łatwością ściągamy skórkę. Wszystkie składniki do wykonania tej warstwy umieszczamy w robocie kuchenny i czekamy aż uzyskamy gładkość składników. Gotowa masę pistacjową wykładamy na spód. Ponownie blachę umieszczamy w lodówce, a my przechodzimy do wykonania masy czekoladowej.
Mleko kokosowe wyciągamy z puszki i mieszczany w garnku, dodajemy wanilię, kakao, syrop klonowy i podgrzewamy. Mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Gdy masa jest już ciepła dodajemy kawałki gorzkiej czekolady. Ściągamy z ognia i mieszamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową wylewamy na zieloną wartę. Gotową tartę umieszczamy w lodówce by wszystkie składniki dobrze zastygły. Najlepiej pozostawić ją na 12 godzin.
Wierz tarty dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Przy wyciąganiu tary z formy postępujemy delikatnie.
Smaczne, delikatne i bardzo czekoladowe z odrobiną chrupiących pistacji.