Tarta kokosowa. Ciasto bounty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta kokosowa. Ciasto bounty. Domowe bounty wypełnione wspaniałym kremem kokosowym i polane czekoladą. Delikatne i aksamitne w smaku. Jeśli lubicie tak jak ja batony bounty to ta tarta kokosowa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ciasto jest proste w przygotowaniu, więc nic nie szkodzi na przeszkodzie by je przygotować.
Wiórki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– ½ szklanki mąki ryżowej
– 1/3 szklanki mąki kokosowej
– 2 jajka
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki ksylitolu
– 2 łyżki karobu
Masa kokosowa:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 5 łyżek musu kokosowego
-1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka wanilii
– 4 łyżki ksylitolu
– 3 łyżeczki żelatyny
– 100 ml wody gorącej
Olej wkładamy go garnka i lekko podgrzewamy by go rozpuścić.
Do miski wlewamy olej, wsypujemy ksylitol, karob, jajka, sodę oczyszczoną. Miksujemy. Naspanie wsypujemy mąkę kokosowa i ryżową. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulkę, którą rozwałkowujemy i umieszczamy w foremce do tarty. Wyklejamy boki i spód.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy spód tarty od 10 do 15 minut.
Olej kokosowy rozpuszczamy.
Mleczko kokosowe przekładamy do miski (pamiętajmy żeby wcześniej trzymać je w lodówce przez 48 godzin) dodajemy mus kokosowy, wanilię, roztopiony olej kokosowy, ksylitol, wiórki kokosowe. Miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do niej trochę masy kokosowej. Mieszamy. Następnie przykładamy żelatynę do miski i kontynuujemy miksowanie. Gotową masę przekładamy na spód tary. Wyrównujemy.
Możemy udekorować rozpuszczona czekoladą. Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Wspaniale kokosowa tarta z czekoladową polewa. Masa kokosowa bardzo delikatna i rozpływająca się w ustach. Pyszności.