Domowe ptasie mleczko z chia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe ptasie mleczko z chia. Od dłuższego czasu chciałam zrobić to przepyszne ciasto, deser. Czas na zdrową wersję ptasiego mleczka! Czy może być coś przyjemniejszego niż przygotowanie domowej wersji ptasiego mleczka z chia, jest tak świeże, polane wspaniałą, domową czekoladą. Domowe ptasie mleczko to przede wszystkim przyjemność jedzenie i nie martwienia się, że przytyjemy szybciutko. Wykonanie domowego ptasiego mleczka jest banalnie proste. Wspaniały, prosty i zdrowy deser.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jaki będą nam potrzebne:
Czekolada:
– 2 łyżki kakao
– 300 ml mleka kokosowego
– 4 łyżeczki żelatyny
– 4 łyżki syropu klonowego
Masa z chia:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 5 łyżek żelatyny
– 5 łyżek ksylitolu
– 100 ml mleka kokosowego
– 9 łyżek nasion chia
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
Kakao, mleko kokosowe i syrop klonowy umieszczamy w garnku. Stawiamy na ogniu i zaczynamy gotować, pamiętajmy o mieszaniu czekolady. Gdy masa czekoladowa zacznie się gotować wsypujemy żelatynę. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do ostygnięcia.
W drugim garnku umieszczamy mleko kokosowe, mleczko kokosowe z puszki ( pamiętajmy by przed użyciem mleczka wsadzić je do lodówki na 48 H ), nasiona chia, wanilię i ksylitol. Garnek stawiamy na ogniu i zaczynamy gotować. Gdy całość nam się zagotuje wsypujemy żelatynę. Mieszamy dokładnie.
Naczynie ( u mnie o wymiarach 25×20 cm ) wykładamy folią aluminiową i wlewamy masę z chia. Wstawiamy do lodówki by masa lekko zastygła. Następnie wylewamy masę czekoladową. Domowe ptasie mleczko umieszczamy w lodówce na 4-5 godzin. Po upływie tego czasu nasz deser jest gotowy do jedzenia.
Niesamowita wersja domowego ptasiego mleczka, smakuje fantastycznie, lekko słodkie, ze wspaniałą polewą czekoladową.