Domowa pizza z cukinią i kapustą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowa pizza z cukinią i kapustą. Absolutnie zdrowa i bardzo smaczna pizza, którą przygotujemy w domu. Delikatne ciasto połączone z miękką kapusta i delikatna cukinią. Pizza inna niż wszystkie! Czasami warto pokombinować i zamiast tradycyjnej pizzy z pieczarkami i serem wykonać pizzę z cukinią i kapustą.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 200 g mąki pełnoziarnistej
– 100 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka soli
– 50 g świeżych drożdży
– ¾ szklanki ciepłej wody
Sos pomidorowy:
– sos pomidorowy
– 3 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
– 1/3 łyżeczki majeranku
Farsz:
– 1 cukinia
– ½ słoiczka czarnych oliwek
– ¼ główki białej kapusty
– 1 cebula
– sól, pieprz
– ser mozzarella
– olej
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól. Do kubka wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdże. Następnie przelewamy je do mąki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy by urosło.
Do miseczki przekładamy sos pomidorowy, dodajemy posiekany czosnek i przyprawy. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Kapustę siekamy drobno, cebulę kroimy w kostkę, cukinię kroimy w cienkie paseczki za pomocą obieraczki do warzyw, oliwki kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę. Lekko ją podsmażamy, następnie wsypujemy kapustę. Przyprawiamy solą i pieprzem i podlewamy odrobina wody. Przykrywamy. Dusimy chwilkę aby kapusta zmiękła.
Wyciągamy wyrośnięte ciasto i przekładamy je na blat. Posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy za pomocą wałka.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i umieszczamy w niej ciasto drożdżowe. Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym, posypujemy odrobiną sera mozzarella. Kładziemy paseczki cukinii a następnie kapustę. Posypujemy oliwkami i serem mozzarella.
Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 20 minut.
Wspaniała domowa pizza z cukinią i kapustą, jedna z lepszych jakie jadłam! Palce lizać!