Smoothie z cukinią, jarmużem i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z cukinią, jarmużem i szpinakiem. Zdaję sobie z tego sprawę, że połączenie składników może wydać się troszkę dziwne, ale zaufajcie mi. Cukinia w smoothie to coś wspaniałego! Moja kolejna obsesja w zielonych koktajlach. Najlepsze co jest w tym smoothie, że nie znajdziemy tu substancji słodzących, glutenu, alkoholu i jest to smoothie wegańskie.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Jarmuż to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Jest to roślina o właściwościach prozdrowotnych i jest zaliczana do super-food, czyli do żywności bogatej w wartości odżywcze. Jedzenie jarmużu wpływa na poprawę naszej pamięci, obniża cholesterol, chroni nasze kości. Jarmuż jest pełen antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym. Liście jarmużu są cennym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Witaminy wchodzące w skład jarmużu: A, B6, C, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina, minerały to: wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, magnez. Jest cennym źródłem sulforafanu, jest to związek, który działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Jarmużu poprawia przemianę materii, odkwasza organizm, zwalcza infekcje.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki wody mineralnej
– sok z cytryny
– ½ cukinii
– 2 garście szpinaku
– 1 jabłko
– garść liści jarmużu
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Po kilku minutach nasze smoothie jest gotowe. Rozlewamy je do szklanek i delektujemy się wspaniałym smakiem warzywno owocowego smoothie.
Dzięki temu smoothie dostarczymy sobie przeciwutleniaczy, błonnika, witaminy C i z grupy B, cynku, kwasu foliowego. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać, ale szkoda czasu już na pisanie, lepiej wypić szklankę smacznego smoothie!