Wegetariańskie ciasto Kinder Country.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegetariańskie ciasto Kinder Country. Każdy zna smakołyki Kinder, smaczne i pełne cukru! Przepis który znajduje się poniżej jest zdrową wersją ciasta, które w swoim składzie zawiera mleczko kokosowe, zboża ekspandowane i dużo zdrowej czekolady. Wegetariańskie ciasto Kinder Country jest szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu, bez żadnych skomplikowanych składników. W cieście nie znajdziemy jajek, mąki, nabiału. Idealne jako zdrowy i smaczny deser!
Zboża ekspandowane owies, żyto czy proso są poddawane niewielu i bardzo nieszkodliwym procesom. Ekspandowanie polega na tym, że ziarno zboża poddawane jest działaniu gorącej pary pod wysokim ciśnieniem. Nie wykorzystuje się w tym procesie żadnych środków chemicznych. Żyto posiada zdolności wzmacniania kości, wątroby oraz nerek. Jest bogate w składniki mineralne takie jak: fluor, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, sód, jod. Wspomaga proces budowy tkanki mięśniowej. Jest źródłem bardzo dobrze rozpuszczalnego błonnika, stabilizuje poziom cukru we krwi.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 2 puszki mleczka kokosowego
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 4 łyżki erytrolu
– 4 łyżeczki agaru
– 1/3 szklanki gorącej wody
– 50 g żyta ekspandowanego + 3 garście
Czekolada:
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżki erytrolu
– 3 łyżki karobu
– 1 łyżka agar
– 1/3 szklanki gorącej wody
Pamiętajmy, że przed przygotowaniem ciasta Kinder Country mleczko w puszce musimy trzymać w lodówce przez 48 godzin, wtedy uzyskamy więcej mleczka.
Mleczko kokosowe przekładamy do miski, dodajemy erytrol i miksujemy aby składniki się dobrze połączyły. Następnie wlewamy rozpuszczony agar kontynuujemy miksowanie. Na koniec wsypujemy żyto ekspandowane i mieszamy dokładnie.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem i przekładamy połowę masy kokosowej następnie posypujemy żytem ekspandowanym i wylewamy resztę masy z mleczka kokosowego. Na wierz wysypujemy jeszcze troszkę żyta ekspandowanego. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
Do szklanki nalewamy gorącą wodę i rozpuszczamy żelatynę. Do miski przelewamy mleczko kokosowe, wsypujemy erytrol i korab. Miksujemy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Gotową czekoladę wylewamy na schłodzone ciasto. Możemy posypać ekspandowanym żytem i wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin aby ciasto było dobrze schłodzone.
Ciasto o delikatnej konsystencji z duża ilości czekolady. Jest tak pyszne, że nie można przestać go jeść!
Życzę smacznego.