Pyszne babeczki z czekoladowym kremem ganache.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pyszne babeczki z czekoladowym kremem ganache. Te wilgotne babeczki czekoladowe są tak smaczne dzięki wspaniałemu ganache. Babeczki są puszyste, bogate, dekadenckie, wilgotne i bardzo czekoladowe. Nie są zbyt słodkie. Ten deser jest idealny dla miłośników czekolady.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– ½ szklanki ksylitolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 3 łyżki oleju kokosowego
Masa kakaowa:
– 250 g gorzkiej czekolady
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 3 łyżki ksylitolu
– 50 g masła
Gorzka czekoladę i mleczko kokosowe wkładamy do garnka i podgrzewamy. Musimy uzyskać gładką, kremową konsystencję. Gdy składniki dobrze się połączą garnek ściągamy z ognia i odstawiamy aby lekko ostygło, następnie przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na min 3 godziny lub całą noc. By masa zgęstniała.
Do miski wkładamy wszystkie składniki co są nam potrzebne do uzyskania ciasta na babeczki, czyli: mąki, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, wanilię, rozpuszczony olej kokosowy, mleko. Za pomocą miksera łączymy je ze sobą, gdy ciasto wyjdzie nam zbyt rzadkie dodajemy troszkę mąki.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami i umieszczamy w nich ciasto do 2/3 wysokościowy.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy babeczki przez 20 minut.
Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia.
Schłodzony krem czekoladowy ganache wyciągamy z lodówki i przekładamy do miski, dodajemy masło i ksylitol. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i przyozdabiamy babeczki.
Jedne z najlepszych i najsmaczniejszych babeczek. Bardzo proste w przygotowaniu. Pomimo, że nazwa ganache brzmi tajemniczo i elegancko to jest całkiem prosty krem do przygotowania.
Smacznego.