Czekoladowe ciasto wegańskie.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Czekoladowe ciasto wegańskie. Najlepsze wegańskie ciasto czekoladowe – szybkie, tanie i łatwe! Pełne zdrowej czekolady! Gdy złapie nas ochota na coś słodkiego i czekoladowego jednocześnie to nie pędźmy od razu do sklepu po batonik tylko zróbmy smaczne ciasto czekoladowe. Zajmie to chwilę, ale będziemy delektować się pysznym, domowym, czekoladowym ciastem.
Karob znany jest jako mączka z chleba świętojańskiego bądź chleb świętojański, jest dobrym zamiennikiem kakao. W Polsce jest jeszcze mało znany, a to wielka szkoda ponieważ posiada on wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W sklepach najczęściej spotkamy go w formie proszku i bardzo przypomina kakao. Karob nie zawiera kofeiny, bardzo dobrze sprawdza się w problemach żołądkowych. Pomaga w leczeniu biegunki. Wspomaga leczenie osteoporozy. Zawiera kwas galusowy, który działa antynowotworowo, hamuje rozrost komórek rakowych, posiada także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Systematyczne spożywanie karobu pozytywnie wpływa na odporność, układ nerwowy, poprawia przemianę materii. Bogaty jest w przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Witaminy jakie znajdziemy mączce świętojańskiej to: A, B1, B2, B3, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas, sód, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
Masa czekoladowa:
– 4 łyżki karobu
– 2 szklanki mleka owsianego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 7 łyżek mąki kukurydzianej
– ¾ szklanki syropu klonowego
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Blachę wykładamy pergaminem i kładziemy ciasto francuskie. Na wierzch ciasta francuskiego kładziemy kolejny kawałek pergaminu i następnie kładziemy tacę metalową lub blaszkę o podobnej wielkości jak ciasto francuskie. Przygniecenie ciasta spowoduje, że nie wyrośnie ono zbytnio. Pieczemy ok 30 minut, aż ciasto będzie miało złocisty kolor i chrupkość. Upieczone ciasto wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na pół.
Teraz przechodzimy do wykonania czekolady. Mleko owsiane wlewamy do garnka, dodajemy karob i mąkę kukurydzianą. Mieszamy do momentu uzyskania gładkości. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy pozostałe składniki, czyli: syrop klonowy, mleczko kokosowe, esencje z wanilii. Garnek umieszczamy na średnim ogniu i mieszamy dokładnie by z dna zeskrobać krem by się nie przypalił. Kiedy krem zacznie gęstnieć zmniejszamy płomień na mały i mieszamy. Musimy uzyskać gęsty krem czekoladowy, zajmie to ok 5 – 8 minut.
Gotowy krem wylewamy na jedną połówkę ciasta i przykrywamy drugą połówką ciasta francuskiego. Odstawiamy co najmniej na 5 godzin. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Mega czekoladowe ciasto wegańskie. Wspaniała chrupkość i delikatny krem czekoladowy idealnie się komponują. Ciekawy pomysł na deser.