Zdrowy fit baton z migdałami, daktylami i ekspandowanym amarantus.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy fit baton z migdałami, daktylami i ekspandowanym amarantus. Domowe batony są najlepsze i najzdrowsze. Bez pieczenia, bez sztucznych dodatków, bez mąki. Tylko orzechy, daktyle i amarantus połączone w jedną całość. Ten baton zaspokoi łaknienie na kupne słodycze i doda nam energii kiedy opadamy z sił. Tak prosty przepis, a taki wspaniały efekt!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 garście daktyli
– ¾ szklanki masła orzechowego
– 1 łyżeczka wanilii
– 2 szklanki ekspandowanego amarantus
– 1 szklanka migdałów
– 1 gorzka czekolada
– 5 łyżek mleka migdałowego
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 10 – 15 minut.
Masło orzechowe, esencje z wanilii umieszczamy w malakserze. Daktyle odsączamy i wkładamy do malaksera. Przetwarzamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
Do miski wsypujemy ekspandowany amarantus i posiekane migdały, dodajemy pastę z daktyli i dokładnie mieszamy całą zawartość miski.
Niewielkie naczynie wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy naszą masę. Mocno dociskamy i wyrównujemy.
Do garnka wlewamy mleko migdałowe i wrzucamy kawałki gorzkiej czekolady. Trzymamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się czekolady. Pamiętajmy o mieszaniu. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na baton. Wkładamy do lodówki na 20 – 30 minut. Po schłodzeniu wyciągamy i kroimy na dowolne kształty.
Pyszna, zdrowa przekąska, która zawsze możemy mieć przy sobie, czy to w pracy czy na zakupach, a także w szkole bądź na spacerze.