Ciasto ze śliwkami i budyniem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto ze śliwkami i budyniem. Koniec sierpnia i początek września są to miesiące niezwykle produktywne! Robimy wtedy dżemy, ogórki, sałatki, które zamykamy w słoikach. Obecnie mamy sezon na śliwki, które są tak urocze i po prostu błagają by je upiec. I powstało oto cudne ciasto z budyniową masą, kruchym spodem i delikatną kruszonką, wszytko jest zwieńczone dużą ilością świeżych śliwek. Gotowe ciasto jest super pyszne i stanowi idealny dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli mamy świeże śliwki z późnego sezonu, z których chcemy skorzystać – to warto wykonać z nich to ciasto śliwkowe.
Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 1½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 3 łyżki śmietany
– 4 żółtka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ szklanki erytrytolu
– 200 g masła
Masa budyniowa:
– 800 ml mleka
– 2 budynie śmietankowe
– 4 łyżki erytrytolu
– 500 g śliwek
Śliwki myjemy i pozbywamy się z nich pestek.
Mąki, proszek do pieczenia, erytrytol przesiewamy do miski. Dodajemy posiekane masło oraz żółtka. Teraz zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na cztery części i ¼ ciasta wkładamy do woreczka i umieszczamy w zamrażarce. Pozostałym ciastem wylepiamy spód blachy.
Do garnka wlewamy mleko. Odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niego budyń oraz erytrytol. Mieszamy. Mleko w garnku zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń. Gotujemy chwilkę do momentu aż budyń zacznie gęstnieć. Ściągamy go z ognia i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Ciepły budyń wylewamy na spód ciasta. Wyrównujemy. Na wierzch układamy połówki śliwek .
Z zamrażarki wyciągamy ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez godzinę.
Pyszne, soczyste ciasto idealne do porannej kawy.