Ciasto francuskie z kremem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z kremem. Pyszne ciasto francuskie wypełnione wegańskim kremem. Jest to jedno z łatwiejszych i szybszych ciast do wykonania. Dwa płaty ciasta francuskiego a pomiędzy nimi pyszny, wegański krem, któremu ciężko się oprzeć. Nareszcie możemy delektować się kremem bez masła, jajek i śmietany kremówki, wystarczy połączyć mleko migdałowe i mleczko kokosowe oraz dodać kilka dodatków i krem gotowy. Ciasto francuskie z kremem idealnie nadaje się do kawki.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 opakowania ciasta francuskiego
– 600 ml mleka migdałowego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– ¾ szklanki erytrytolu
– 9 łyżek mąki kukurydzianej
– 2 łyżeczki esencji z wanilii
Przed wykonaniem ciasta puszkę mleczka kokosowego umieszczamy w lodówce na 24 godziny, w ten sposób uzyskamy więcej mleczka.
Ciasto francuskie układamy na blaszce do pieczenia i przykrywamy papierem do pieczenia i posypujemy grochem lub kładziemy na ciasto troszkę mniejsza blachę. Dzięki temu ciasto francuskie nie wyrośnie.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ciasto przez 25 minut.
Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta francuskiego.
Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do garnka wlewamy mleko migdałowe i wsypujemy mąkę kukurydzianą, mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, erytrytol, wanilię. Stawiamy garnek na ogniu i mieszamy cały czas, po około 10 minutach masa zacznie gęstnieć trzymamy jeszcze chwilkę aż masa będzie wystarczająco gęsta by nam nie wypłynęła z ciasta.
Na schłodzony spód ciasta francuskiego delikatnie wylewamy masę budyniową. Wyrównujemy i kładziemy drugi kawałek ciasta francuskiego. Lekko dociskamy i odstawiamy na 10 minut a później wkładamy ciasto do lodówki na około 5 godzin.
Możemy posypać cukrem pudrem.
Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego znacznie ułatwia wykonanie tego deseru. Ciasto wypełnione bogatym, gęstym kremem, który wygląda prawie jak deserowa kanapka. Kremowe ciasto jest idealne nie tylko na co dzień ale świetnie się sprawdza na imprezach. To łatwe ciasto francuskie z kremem jest naprawdę imponujące, ale jednocześnie niesamowicie łatwe do przygotowania.