Ciasto francuskie z budyniem i czekoladą. Szybkie ciasteczka.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto francuskie z budyniem i czekoladą. Szybkie ciasteczka. Jeśli chcemy zacząć dzień od czegoś słodkiego to ten przepis na ciasto francuskie z budyniem jest odpowiednie. Te chrupiące kęsy ciasta francuskiego ze śmietankowym budyniem powstają w zaledwie 20 minut – potrzebujemy tylko ciasta francuskiego, budyniu, mleka owsianego i kilka kawałków gorzkiej czekolady. Te słodkie smakołyki nie tylko zaimponują rodzinie i przyjaciołom, ale także sprawią, że w kuchni unosi się cudowny zapach pieczonych ciasteczek z ciasta francuskiego.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza wysokiej zawartości kakao. Gorzka czekolada pomaga w myśleniu. Dodaje energii, zapobiega zakrzepom i miażdżycy. Filtruje nerki, łagodzi kaszel oraz wzmacnia nasze serce. Składniki jakie znajdziemy w gorzkiej czekoladzie: niacyna – dzięki niej uwalniana jest energia zawarta w pokarmie, flawonoidy – podnosi odporność naszego organizmu i reguluje skurcze mięśni, teobromina – działa jak środek moczopędny, pobudza organizm, fenyloetyloamina -są to endorfiny, poprawiają nasz nastrój. węglowodany – dostarczają nam energię, magnez – niski poziom magnezu powoduje szybsze męczenie się naszego organizmu. Żelazo – wspomaga produkcję czerwonych krwinek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 budyń śmietankowy bez cukru
– 400 ml mleka owsianego
– 2 łyżki erytrytolu
– kilka kostek gorzkiej czekolady
– białko
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy i kroimy je na 12 kwadracików. Każdy kawałek ciasta umieszczamy w foremce (mogą to być foremki do babeczek, tartaletek ) wystające ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem. Spód ciasta francuskiego nacinamy spowoduje to, że ciasto nie wyrośnie tak bardzo.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy je przez 15 minut.
W garnku gotujemy mleko i rozrabiamy budyń z erytrytolem. Gotujemy go do momentu aż będzie gęsty.
Upieczone ciasto francuskie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Jeśli spód ciasta za bardzo wyrośl ugniatamy je delikatnie palcem będziemy mieli więcej miejsca na nadzienie budyniowe.
Ciasto francuskie napełniamy budyniem i na wierzchu kładziemy kawałki gorzkiej czekolady.
Pyszne, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu smakołyki z ciasta francuskiego.