Świąteczna choinka z ciasta francuskiego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Świąteczna choinka z ciasta francuskiego. Te spektakularne choinki z ciasta francuskiego są bardzo łatwe do zrobienia. Słodkie choinki są zabawne, stanowią piękną dekorację stołu a co najważniejsze smakują fantastycznie. Smaczne ciasteczko świąteczne nadziane orzechami pekan, cynamonem i posypane leciutko cukrem pudrem sprawiają, że nie możemy się oprzeć. Poza tradycyjnymi ciastami jak: sernik, makowiec czy keks warto wykonać te szybkie i małe przekąski na słodko z ciasta francuskiego.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 20 g miękkiego masła
– 80 g orzechów pekan
– 20 g cukru kokosowego
– 1 łyżeczka cynamonu
– cukier puder do posypania
Orzechy pekan mielimy w młynku do kawy, to samo robimy z cukrem kokosowy.
Do miski wsypujemy zmielone orzechy i cukier, dodajemy miękkie masło i cynamon. Mieszamy do momentu dobrego połączenia się składników.
Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy 1/3 ciasta a na pozostałej części ciasta rozkładamy naszą masę orzechową.
Za pomocą ostrego noża kroimy paski o szerokości 2 cm, tniemy od krótszego boku. Wyjdzie nam około 10 paseczków. Ostrożnie podnosimy pasek ciasta francuskiego i składamy go w tą i z powrotem, zaczynajmy od szerszego dołu około 6 cm i węższego na górze, jak choinka. Bierzemy teraz patyczek od szaszłyków i przepychamy go przez środek każdej warstwy, upewniamy się że warstwy są równomiernie rozłożone. Zostawiamy trochę miejsca na górze patyczka ponieważ tam umieścimy gwiazdę. Postępujemy tak samo z pozostałymi paskami.
Odciętej 1/3 ciasta francuskiego wycinamy za pomocą foremki do ciasta gwiazdki. Nabijamy gwiazdki na czubki każdego patyczka.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Choinki umieszczamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem. Choinki pieczemy 10 -13 minut. Czekamy aż ciasto się zezłoci.
Upieczone choinki wyciągamy do ostygnięcia. Lekko posypujemy cukrem pudrem, który emituje śnieg.
Pyszne i szybkie w przygotowaniu smakołyki z ciasta francuskiego. Idealne na Święta Bożego Narodzenia.