Wegańskie babeczki serowe z owocami. Serniczki bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Wegańskie babeczki serowe z owocami. Serniczki bez pieczenia. Mini babeczki sernikowe, pełne malin, jagód, migdałów i pekan, są łatwe do zrobienia, przyjazne dla Paleo, dodatkiem są orzechy nerkowca. Warstwy babeczek sernikowych są soczyste, gładkie i kremowe z owocowym smakiem. Wegańskie serowe babeczki są idealne na letnia porą roku. Ta wersja serowych babeczek owocowych jest nie tylko ładna ale także smakuje wyśmienicie!
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Maliny są aromatycznymi i soczystymi owocami, bardzo lubianymi przez dzieci i dorosłych. Maliny działają przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie i ściągająco. Mają działanie uspokajające, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy. Chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają procesy starzenia się. Maliny posiadają również właściwości przeciwnowotworowe. Witaminy występujące w malinach to: A, B6, C, E, K, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Związki mineralne, które znajdziemy w malinie: magnez, potas, sód, cynk, żelazo, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Baza:
– 1 szklanka migdałów
– 1 szklanka orzechów pecan
– 1 szklanka daktyli
– ½ szklanki wiórków kokosowych
– szczypta soli
Nadzienie:
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– 3 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżeczka wanilii
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 1 szklanka czarnych porzeczek lub jagód
– 1 szklanka malin lub truskawek
Do wykonania tego przepisu owoce musimy zamrozić wcześniej.
Składniki do uzyskania bazy wkładamy do robota kuchenne i czekamy aż uzyskamy gładką konsystencje bez gródek.
Formę do babeczek wykładamy papilotkami i w każdej kieszonce wkładamy masę na spód. Dociskamy mocno palcami.
Teraz przechodzimy do wykonania nadzienia.
Do robota kuchennego wsypujemy orzechy nerkowca, mleczko koksowe (pamiętajmy aby wcześniej było w lodówce przez 24 H), wanilię, syrop klonowy i roztopiony olej kokosowy. Miksujemy do czasu powstania aksamitnej konsystencji. Następnie odlewamy jedną szklankę masy. Do robota wsypujemy mrożone maliny lub truskawki miksujemy. Odlewamy jedną szklankę masy malinowej. Kolejnie wsypujemy mrożone porzeczki lub jagody. Miksujemy. Odlewamy jedną szklankę.
Na spód każdej babeczki wlewamy najpierw masę białą, później masę malinową a na koniec masę z jagód. Całość razem z formą wkładamy do zamrażarki by wegańskie babeczki serowe się mocno schłodziły. Przed zjedzeniem wyciągamy i chwilkę czekamy by się zagrzały.
Najbardziej luksusowe i kremowe nadzienie jakie możemy sobie wyobrazić! Serniczki które pokochamy!
Smacznego!