Tarta śniadaniowa z jajkiem. Ciasto francuskie z łososiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Tarta śniadaniowa z jajkiem. Ciasto francuskie z łososiem. Tarty zazwyczaj składają się z podstawy ciasta i nadzienia. Tarty mogą być słodkie lub wytrawne i są warte każdego posiłku w tym śniadania, obiadu i deseru. Dziś skupimy się na tarcie śniadaniowej ze szparagami, łososiem i jajkiem. Dzięki ciastu francuskiemu mamy idealny spód na naszą tartę, którą następnie uzupełniamy dodatkami. Do takiego śniadania warto się obudzić!
Szparagi są mało kaloryczne, w 100 g jest tylko 18 kalorii. Kwas foliowy, który znajduje się w szparagach opóźnia procesy starzenia się i umożliwia regenerację uszkodzonych komórek. Wpływają pozytywnie na stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jedzenie szparagów zapobiega zaparciom. Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń krwionośnych. Beta-karoten występujący w szparagach wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i poprawia pracę oczu. Witaminy jakie znajdziemy w szparagach: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina. Składniki mineralne to: magnez, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, wapń, fosfor. Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 arkusz ciasta francuskiego
– 6 jajek
– 6 plasterków wędzonego łososia
– sos pomidorowy
– 1 opakowanie szparagów
– ser mozzarella
– czerwona cebula
– sól, pieprz
Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych kawałków. Każdy kawałek kładziemy na blaszce do pieczenia. Każdy kwadrat smarujemy sosem pomidorowym. Następnie kładziemy po plasterku wędzonego łososia.
Szparagi myjemy i obcinamy końcówki. Szparagi kroimy na pół. Układamy je wzdłuż krawędzi ciasta francuskiego. Kolejną rzeczą jaką dodamy jest starty ser mozzarella, robimy z niego ramkę wokół szparagów ( zapobiegnie to wycieku jajka ). Ser mozzarella utrzyma jajko na miejscu.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Tarty śniadaniowe pieczemy około 10 minut. Wyciągamy blachę i w środek wbijamy jajko i posypujemy posiekaną cebulą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blachę umieszczamy w piekarniku na kolejne 5 minut.
Podajemy od razu gdy są jeszcze ciepłe.
Smakowite ciepłe śniadanie z chrupiącym i delikatnym ciastem francuskim, smacznym łososiem i lejącym się jajkiem.
Smacznego!