Babeczki śniadaniowe z pieczarkami i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki śniadaniowe z pieczarkami i szpinakiem. Te babeczki warzywne stanowią zdrowe, przyjazne śniadanie bądź przekąskę o niskiej zawartości węglowodanów! Łatwe do przygotowania babeczki jajeczne z pieczarkami i szpinakiem. Są jak małe omlety tylko, że upieczone w formie do muffinków. Szybko i zdrowo!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 jajka
– 100 g małych pieczarek
– 2 garście szpinaku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 kulka sera mozzarella
– olej do smażenia
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i podsmażamy pieczarki. Usmażone odkładamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy szpinak, dodajemy troszkę wody i smażymy go przez ok 3 -4 minuty. Usmażony szpinak odkładamy na bok.
Do miski wbijamy jajka i za pomocą miksera ubijamy, dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Kontynuujemy miksowanie. Następnie dodajemy podsmażony szpinak, pieczarki i starty ser mozzarella. Mieszamy.
Foremkę do babeczek smarujemy olejem i wlewamy masę jajeczną do 2/3 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy przez 20 minut.
Idealny pomysł na zdrowe śniadanie lub przekąska! Jeśli zdrowe jedzenie jest priorytetem to zdrowe przenośnie przekąski są koniecznością! Jeśli mamy pod ręką zdrową żywność nie chwytamy się śmieciowego jedzenia, gdy jesteśmy głodni!