Babeczki jajeczne z pomidorami i szpinakiem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki jajeczne z pomidorami i szpinakiem. Nieważne czy jesteśmy na diecie nisko węglowodanowej czy Keto, śniadaniowe babeczki z jajek są pysznym i zdrowym posiłkiem, który przygotujemy w bardzo krótkim czasie. Babeczki możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać je w lodówce, przed zjedzeniem wystarczy je tylko podgrzać. Szpinak i pomidory zalane jajeczną masą. Idealnie!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne na 6 babeczek:
– 5 jajek
– 2 garście szpinaku
– 3 pomidory
– sól, pieprz
– ½ łyżeczki curry
Foremkę do babeczek smarujemy olejem.
Szpinak myjemy i po troszku umieszczamy w każdej kieszonce. Pomidory kroimy w kostkę i kładziemy na liściach szpinaku. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól, pieprz i curry i za pomocą widelca roztrzepujemy jajka. Następnie do każdej foremki wlewamy rozbełtane jajka.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 30 minut.
Upieczone babeczki jajeczne wyciągamy z foremki. Podajemy na ciepło.
Ten przepis na babeczki jajeczne jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc w porannym pośpiechu nie będzie problemu by je przygotować. Smaczny sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, które zawiera dużo białka i mało węglowodanów.