Babeczki z serem feta i szpinakiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z serem feta i szpinakiem. Wszyscy staramy się ograniczać słodycze i przede wszystkim staramy się chronić nasze dzieci przed nimi, aby odnieść sukces musimy znaleźć dobrą alternatywę dla słodkich babeczek. Te bogate w smaku babeczki mają w sobie ser feta, szpinak i pomidory, wspaniałe doświadczenia dla naszych kubków smakowych. Muffinki są o tyle fajne, że śmiało możemy zapakować je do pudełka i cieszyć się ich smakiem w każdym miejscu.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Ser feta jest bardzo popularnym dodatkiem do wielu dań. Charakteryzuje go słony smak, kruchość, jest bardzo popularny w greckiej kuchni. Wzmacnia układ odpornościowy. Ser feta jest także probiotykiem, który chroni nasze jelita przed szkodliwymi bakteriami. Przyczynia się do zwalczania anemii. Witaminy zawarte w serze feta: A, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne wchodzące w skład sera feta: wapń, cynk, sód, magnez, fosfor, selen. Ser feta zawiera dużą ilość białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 370 g mąki pełnoziarnistej
– 250 g szpinaku
– 100 g pomidorów
– 100 g sera feta
– olej kokosowy do posmarowania formy
– 330 ml mleka migdałowego
– 90 g masła
– 1 jajko
– 7 łyżki sera mozzarella
– 3 łyżki kopru
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pełnoziarnistą przesiewamy przez sito, dodajemy starty ser mozzarella, pokrojone pomidory, pokruszony ser feta, proszek do pieczenia i posiekany szpinak. Dokładnie mieszamy zawartość miski.
Masło lekko podgrzewamy aby nam stopniało. Przelewamy je do miski dodajemy jajko, mleko, sól, pieprz i posiekany koperek. Ubijamy za pomocą miksera. Następnie łączymy zawartość dwóch misek w jednej mieszamy drewniana łyżką.
Foremkę do babeczek smarujemy olejem kokosowym i umieszczamy w niej ciasto na babeczki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 20 minut lub do momentu suchego patyczka.
Upieczone babeczki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Smaczne, pełne wspaniałego smaku babeczki z serem feta i szpinakiem. Bardzo fajnie nadają się na przekąskę, chociaż sprawdzą się też na śniadanie lub kolację.
Smacznego!