Sałatka jajeczna.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sałatka jajeczna. Ten klasyczny przepis na sałatkę jajeczną możemy zjeść na śniadanie z dodatkiem warzyw lub zapakować na wynos i zjeść w pracy w porze lunchu. Jest bardzo wiele wersji na sałatkę jajeczną, wkrótce będą dostępne na blogu, chociaż klasyka jest najlepsza! Smaczna sałatka, która wspaniale komponuje się z grzanką.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 7 jajek
– 1 czerwona cebula
– ½ szklanki szczypiorku
– ½ szklanki koperku
Sos:
– 2 łyżki jogurtu greckiego
– 1 łyżka majonezu domowego
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– sól, pieprz
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżeczki musztardy Dijon
– 1 łyżka soku z cytryny
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę. Następnie dodajemy pokrojoną drobno czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek i koperek. Mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy jogurt grecki, majonez, musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny, paprykę słodką. Dokładnie mieszamy zawartość miseczki. Gotowym dressingiem polewamy jajka. Mieszamy sałatkę i gotowe.
Ta sałatka jest wspaniała, możemy wykonać ją wieczorem a rano mamy pyszne i pożywane śniadanie, wystarczy dodać soczyste, sezonowe warzywa jako dodatek i gotowe.