Jak prawidłowo myć warzywa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jak prawidłowo myć warzywa. Prawie każdy powinien jeść więcej warzyw. Wszyscy o tym dobrze wiemy, ale czy wiemy dlaczego ważne jest mycie swoich produktów przed jedzeniem?
W naszym współczesnym świecie prawie żadne jedzenie nie jest w 100% wolne od pestycydów. Co może zaskakiwać, nawet produkty ekologiczne mogą zawierać pozostałości pestycydów. Mycie warzyw jest ważne, aby zapobiec chorobom przenoszonym przez żywność i znacznie zmniejszyć ilość pestycydów w diecie.
Aby zmniejszyć ilość pestycydów w diecie, konwencjonalną radą jest wybór żywności ekologicznej, kiedy jest to możliwe, zwłaszcza w przypadku żywności, która może być skażona pestycydami. A potem umyć warzywa przed jedzeniem lub gotowaniem.
Oto warzywa które są najbardziej skażone pestycydami:
– szpinak
– pomidory
– seler
– ostra papryka
A oto lista najmniej skażonych warzyw pestycydami:
– kapusta
– cebula
– słodki groszek mrożony
– szparagi
– bakłażan
– kalafior
– brokuł
Czy zazwyczaj myjemy warzywa opłukując je pod zimna, bieżącą wodą? Większość z nas tak robi! Ta metoda działa dobrze, aby usunąć pozostałości pestycydów z niektórych form produktów.
Bieżąca woda może działać, ale co z używaniem produktów zwanych „środkami czyszczącymi”? Czy należy ich używać? Badania wykazały, że większość środków czyszczących do produktów komercyjnych nie jest bardziej skuteczna niż zwykła woda.
Okazało się jednak, że kilka płynów domowej roboty jest skuteczniejszych niż zwykła, bieżąca woda. Należą do nich woda słona, woda z octem lub woda z sodą oczyszczoną.
Roztwór wody słonej.
Używanie roztworu soli do mycia warzyw może usunąć nawet dalsze pozostałości niż sama woda. Łączymy dwie łyżeczki soli na cztery szklanki ciepłej wody i mieszamy, aby rozpuścić sól. Po schłodzeniu moczymy warzywa przez 30 minut przed płukaniem i szorowaniem pod zimną wodą.
Namaczanie w occie.
Namaczanie w occie jest alternatywą dla osolonej wody. Dużą miskę napełniamy czterema szklankami wody i jedną częścią octu. Moczymy warzywa przez 30 minut. Następnie dokładnie płuczemy pod zimna wodą. Ten proces pozwoli również dłużej zachować świeżość żywności i uniknąć zepsucia.
Obieranie i przycinanie.
Obieranie i przycinanie jest prawdopodobnie najbardziej skutecznym sposobem na zmniejszenie ilości pozostałości pestycydów na świeżej żywności. Oczywiście nie nadaje się do wszystkich produktów – takich jak te bez skórki.
Mycie zielonych liści.
Do miski wlewamy wodę dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy zielone liście i moczymy przez minutę, mieszamy, wyciągamy i ponownie zanurzamy, a na koniec opłukujemy pod bieżąca wodą i osuszamy.
Powinniśmy również przyciąć wierzchołki i zewnętrzne części sałaty, kapusty, selera i innych warzyw liściastych, aby usunąć bakterie i pozostałości, które mogły by tam osiąść.
Chociaż te naturalne wskazówki dotyczące czyszczenia warzyw z pewnością przyczynia się do zmniejszenia ilości spożywanych pestycydów, żadna metoda mycia nie jest w 100% skuteczna w usuwaniu wszystkich pozostałości pestycydów.