Ciasto jaglane z jabłkami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto jaglane z jabłkami. To najlepsze ciasto jaglane z jabłkami jakie możemy przygotować dla swojej rodziny. Ciasto super wilgotne z kawałkami jabłek i aromatycznym cynamonem. Ciasto z jabłkami jest bez glutenu, bez rafinowanego cukru, bez laktozy i bez orzechów. Ciasto jaglane jest dość skromne ale wystarczająco smaczne i zdrowe byśmy się nim delektowali o każdej porze roku. Ta szarlotka to cudowne ciasto z kawałkami chrupiącego jabłka i cynamonu, który delikatnie uwydatnia smak jabłek. Wszyscy kochamy proste ciasta – więc oto jest kolejna propozycja na pyszne i zdrowe ciasto z jabłkami i cynamonem. Cudowne jabłka – smak na jesienną aurę.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 3 jabłka
– 3 jajka
– ¾ szklanki mąki jaglanej
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki erytrytolu
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Żółtka oddzielamy od białek.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, erytrytol oraz cynamon. Miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie. Dodajemy pokrojone jabłka i ponownie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy nasze ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 40 minut.
Gwiazdami tego ciasta jest mąka jaglana i jabłka. Niestety mąka jaglana jest nieco niedoceniana a wielka szkoda, ponieważ ziarno kaszy jaglanej jest pełne składników odżywczych takich jak: krzem i żelazo, które są niezbędne by mieć piękną skórę, włosy i paznokcie. Podsumowując jest to idealne ziarno jaglane do naszego ciasta z jabłkami i cynamonem i ogólnie powinniśmy częściej je stosować w naszej kuchni.