Bezglutenowe placki z jabłkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bezglutenowe placki z jabłkiem. Nie ma chyba nic lepszego na drugie śniadanie lub podwieczorek niż bezglutenowe placki z jabłkami i cynamonem. Placki z jabłkiem i cynamonem są puszyste, sycące i oczywiście łatwe do zrobienia. Te bezglutenowe placki są fantastycznym sposobem na przemycenie dodatkowej porcji owoców dla dzieci. Placki te idealnie nadają się do zapakowania w pudełeczko i cieszenia się nimi gdy dopadnie nas mały głód. Placki nie zawierają mleka ani rafinowanego cukru, ale smakują jak cudowna szarlotka. Idealny przepis na zdrowe placki z jabłkami i cynamonem.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
– ¾ szklanki mąki kukurydzianej
– 1 ½ łyżki mąki gryczanej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli
– ¾ szklanki wody
– 2 jabłka
– olej do smażenia
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do startych jabłek dodajemy cynamon i mieszamy.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy.
Mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą i gryczaną wsypujemy do drugiej miski. Wlewamy wodę i dodajemy ubite jajka oraz szczyptę soli. Ponownie łączymy zawartość miski za pomocą miksera. Na koniec dodajemy starte jabłka z cynamonem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor z obu stron.
Po kilku minutach możemy cieszyć się wspaniałym smakiem pysznych, zdrowych placuszków z jabłkiem i cynamonem. Cudowny zapach unoszący się po domu. Miłe jesienne dni spędzone w towarzystwie placków.