Woda owocowa. Woda z ogórkiem i dodatkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Woda owocowa. Woda z ogórkiem i dodatkami. Kilka postów wcześniej jest artykuł o właściwościach picia wody z ogórkiem. Teraz gdy wiemy już wszystko, dlaczego powinniśmy pić wodę z ogórkiem prawdopodobnie zastanawiamy się jak ją zrobić. Dobrą wiadomością jest to, że jest to bardzo prosty proces, który możemy dodać do swojej codziennej rutyny. Przygotowanie zajmuje tylko kilka minut. Podstawową ideą jest krojenie ogórka i kilku innych wybranych składników i dodanie ich do dzbanka z wodą. Będziemy musieli trzymać wodę w lodówce przez kilka godzin lub całą nocy, aby smak i dobroć zostały wchłonięte przez wodę. Więc jesteśmy gotowi!
Woda w ogórków może być czymś więcej niż ogórkami w szklance wody. Z innymi dodatkami przejdziemy od prostego ale zdrowego i orzeźwiającego napoju wypełnionego smakiem do super zdrowej mikstury, którą naprawdę pokochamy.
5 przepisów na wodę z ogórkiem z dodatkiem owoców i ziół:
1.Woda z ogórkiem i cytryną.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cytryna
– 1 ogórek
– garść świeżych liści mięty
– 8 szklanek wody
Cytrynę i ogórka kroimy w plasterki. Wkładamy do dzbanka. Nalewamy wodę i dodajemy miętę. Umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny.
Cytryny są świetne dla naszego zdrowia. Są naturalnym wzmacniaczem odporności, pełnym przeciwutleniaczy, pomagają w detoksykacji, pomagają w trawieniu i odżywiają skórę. Zawartość witaminy C pomaga w absorpcji żelaza, zapobiegając anemii i wytwarzając energię. Ogórki i cytryny dobrze łączą się w wodzie tworząc efekt odświeżenia i chłodzenia. Mięta nadaje dodatkowy smak, chlorofil i błonnik.
2.Woda z ogórkiem i ziołami.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ ogórka
– 1 cytryna
– garść mięty
– 2 gałązki rozmarynu
– garść tymianku
Cytrynę i ogórka kroimy w plasterki. Wkładamy do dzbanka. Dodajemy miętę, tymianek i rozmaryn. Nalewamy wodę. Dzbanek umieszczamy w lodówce na minimum godzinę.
Zioła są wspaniałymi źródłami witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Na przykład rozmaryn jest pełen żelaza, wapnia, podczas gdy tymianek jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Mięta dodaje dodatkowego smaku i składników mineralnych, a cytryny zapewniają witaminę C, która zwiększa odporność. Dodanie ziół do wody ogórkowej nie tylko zapewnia dodatkowe korzyści odżywcze ale także tworzy ekscytujący smak.
3.Woda truskawkowo – ogórkowa.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cytryna
– ½ ogórka
– 10 truskawek
– 3 gałązki świeżych ziół
– woda
Truskawki, ogórka i cytrynę kroimy w plasterki. Wkładamy do dzbanka. Dodajemy zioła i zalewamy wodą. Dzbanek umieszczamy w lodówce na około 8 godzin.
Ogórki i truskawki razem mogą brzmieć nieco nietypowo ale z dodatkiem cytryny ta naturalna woda witaminowa jest tak pyszna, że szybko się od niej uzależnimy (w dobry sposób). Truskawki zapewniają wysoką zawartość witaminy C, potasu, magnezu, kwasu foliowego i innych składników odżywczych. Czynią cuda dla naszego układu odpornościowego, zdrowego mózgu, zdrowego serca i stawów i są silnymi wojownikami w walce z rakiem. Aby uzyskać dodatkowy smak możemy dodać ulubione zioła, miętę lub bazylię – świetne opcje.
4.Woda z ogórkiem i bazylią.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cytryna
– 1 limonka
– 1 ogórek
– ¾ szklanki świeżej bazylii
Ogórek, limonkę i cytrynę kroimy w kostkę. Wkładamy do dzbanka, dodajemy bazylię zalewamy wodą. Naczynie z wodą wkładamy do lodówki na całą noc.
To kolejna cudowna woda ziołowa. Bazylia jest bogata w przeciwutleniacze i jedno z najlepszych źródeł witaminy A, która zamienia się w beta-karoten do walki z wolnymi rodnikami, utrzymując ciało w zdrowiu. W rezultacie bazylia jest wzmacniaczem układu odpornościowego i doskonałym środkiem przeciwnowotworowym. Cytryna i limonka nadają dodatkowy smak i wzbogacają wodę w witaminę C dla korzyści by wzmacniać odporność.
5.Woda owocowa.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki jagód
– ½ szklanki truskawek
– 1 cytryna
– 1 ogórek
– kilka listków mięty
Truskawki, cytrynę i ogórka kroimy w plasterki. Przekładamy do dzbanka. Dodajemy jagody i miętę. Zalewamy wodą. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Jeśli szukamy słodkiego ale lekkiego orzeźwienia to jest to. Jagody podobnie jak truskawki dostarczają dodatkowych przeciwutleniaczy oprócz wysokiej zawartości minerałów zawartych w ogórkach. Aby uzyskać podobny efekt możemy również dodać jeżyny lub maliny do wody. Ten napój zapewni nam odświeżenie i doda nam energii na cały dzień. Co więcej, jagody są znane z wielu korzyści zdrowotnych. Mogą pomóc zmniejszyć umysłowy spadek pamięci w miarę starzenia się. Jedzenie jagód wiąże się również z mniejszą szansą na rozwój choroby Parkinsona. Istnieje wiele innych korzyści jedzenia jagód w tym utrata masy ciała, utrzymanie niższego ciśnienia krwi, leczenia cukrzycy. Więc dodajmy jagody do wody z ogórkiem by cieszyć się dobrym nawodnieniem i zdrowiem.
Mieszanka wody z ogórków brzmi niesamowicie pysznie, odświeżająco i kreatywnie. Prawda?! Jest również taka łatwa do wykonania.
Naprawdę nie ma wymówki! Przy minimalnym wysiłku możemy poprawić swoje zdrowie, zastępując zwykłą wodę smacznymi mieszankami owocowo ogórkowymi. Pokrójmy ogórki i dodajemy owoce do wody aby uzyskać dodatkowe witaminy i minerały, które oferuje ta zdrowa żywność. Najlepsze jest to, że nigdy się nie znudzimy, ponieważ możemy wymyślać nowe przepisy na podstawie swoich ulubionych owoców, warzyw i ziół. Eksperymentujemy z nowymi owocami, łyżeczką miodu lub ziołami rosnącymi w ogrodzie. Możliwości są nieskończone.
Każdego wieczoru przygotowujemy nową porcję aby cieszyć się wodą przez cały następny dzień. W ten sposób wyrobimy w sobie nawyk i uzyskamy największe korzyści zdrowotne z tego wyjątkowego napoju.