Bułeczki drożdżowe z truskawkami i cynamonem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i cynamonem. Letnie bełeczki z truskawkami i cynamonem. Bułki są miękkie i puszyste z domowym nadzieniem truskawkowym, uzupełnione wspaniałym cynamonem. Sezon na truskawki trwa, więc warto wykorzystać je w kuchni, możemy zrobić z nich dżem, sałatkę, smoothie, ciasto, opcji jest wiele. Tym razem wykorzystamy je do słodkich bułeczek. Te słodkie bułki pokochają wszyscy!
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 2 ½ łyżeczki drożdży sypkich
– 2/3 szklanki erytrytolu
– 2 jajka
– 1 żółtko
– 1 szklanka mleka owsianego
– 4 – 5 szklanek mąki
– ½ kostki masła
Nadzienie:
– 200 g truskawek
– ½ szklanki erytrytolu
– 3 łyżeczki cynamonu
– 2 łyżeczki wody
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mleko lekko podgrzewamy.
Do miski wsypujemy erytrytol, drożdże i wlewamy ciepłe lecz nie gorące mleko. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, czekamy aż drożdże zaczną pracować, czyli zacznie pojawiać się piana. Następnie dodajemy stopione masło, ubite jajka. Miksujemy przez chwilę. Wsypujemy mąkę najpierw 3 szklanki, wyrabiamy ciasto, jeśli ciasto jest zbyt lepkie powoli dosypujemy mąkę. Ciasto musi być lepkie, ale nie może zbytnio przyklejać się do rąk. Ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Gdy ciasto nam rośnie my wykonujemy nadzienie truskawkowe. Truskawki kroimy na kawałki. Do garnka wsypujemy erytrytol i truskawki. Mieszamy przez ok 5 minut, truskawki zaczną wypuszczać sok. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, dolewamy ją do gotujących się truskawek. Pozostawiamy by masa truskawkowa zgęstniałą. Ściągamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto nam wyrośnie wyciągamy je z miski i kładziemy na blat posypany mąką. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości ok ½ cm. Na rozwałkowane ciasto równomiernie kładziemy nadzienie truskawkowe i posypujemy cynamonem. Ciasto zaczynamy zwijać oj najdłuższego boku, jak roladę. Na końcu mocno ściskamy brzegi ciasta aby nam się nie rozwaliły. Na koniec bierzemy ostry nóż i kroimy w plasterki o grubości 2 – 3 centymetrów. Pokrojone kawałki układamy na blaszce do pieczenia, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem. Bułeczki układamy jedna obok drugiej. Gotową blachę do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy bułeczki przez 20 -25 minut.
Te miękkie bułeczki truskawkowo cynamonowe pozostają świeże do około tygodnia. Przechowujemy je szklanym szczelnie zamkniętym pojemniku.
Uczta dla naszego podniebienia i brzuszka!