Placki z jabłkiem i twarogiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z jabłkiem i twarogiem. Jak zroić zdrowe i puszyste placki? Pewnie jest milion odpowiedzi. Ale jednym ze sposobów na zrobienie zdrowych i puszystych placków z twarogiem jest przestrzeganie tego prostego przepisu. Pyszne, puszyste i bardzo szybkie do zrobienia placki z jabłkiem i twarogiem. Placuszki smakują dekadencko, są wypełnione białkiem i błonnikiem. Idealny sposób na szybką i smaczną przekąskę, śniadanie lub podwieczorek.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kostka twarogu półtłustego
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 30 g mąki pszennej
– 40 g mąki pełnoziarnistej
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 jabłko
– olej do smażenia
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
Twaróg miksujemy za pomocą blendera ręcznego z jajkami. Następnie dodajemy erytrytol, mąki, proszek do pieczenia i kontynuujemy miksowanie. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto na placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Szybka i zdrowa przekąska w kilka minut? Jasne! Smaczne placki pełne twarogu i jabłek. Czy ktoś chętny?
Smacznego!