Placki z dyni.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z dyni. Pyszne placki dyniowe mają piękny jesienny smak – idealne pasują z gorącą poranną filiżanką kawy w chłodny poranek! Te puszyste placki z dyni idealnie nadają się na późne śniadanie, przekąskę lub podwieczorek. Te zdrowe placki z dyni są tak smaczne, że nie zauważymy, że są zrobione w 100% z mąki pełnoziarnistej. Jeden z najwspanialszych przepisów na placki z wykorzystaniem dyni. Ulubiony przepis na placki jesieni!
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 ½ łyżeczki przyprawy do potraw z dyni
– ¼ łyżeczki soli himalajskiej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki puree z dyni
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 łyżeczki syropu klonowego
– 2 łyżeczki masła
– olej do smażenia
– ½ szklanki chipsów czekoladowych
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli: mąkę pełnoziarnistą, sól, proszek do pieczenia, przyprawa do ciasta dyniowego. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy mokre składniki, czyli: mleko migdałowe, puree z dyni, syrop klonowy, stopione masło, jajko i esencję z wanilii. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Suche składniki wsypujemy do miski z mokrymi składnikami. Miksujemy. Gdy zawartość miski będzie dokładnie połączona wsypujemy chipsy czekoladowe. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.
Placki gotowe. Możemy je polać syropem klonowym lub podawać z ulubionymi dodatkami.
Gdy w kuchni zalega nam dynia lub puree z dyni warto wykonać z nich pyszne placuszki. Idealnie smaczne placki z dyni.
Smacznego!