Kasza jaglana właściwości odżywcze i lecznicze.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kasza jaglana właściwości odżywcze i lecznicze. W dzisiejszych czasach, gdzie ludzie mają obsesję na punkcie jedzenia ulicznego, które oferują niezliczoną ilość pysznych produktów spożywczych, którym ciężko jest się oprzeć, sprawiło, że utrzymanie zdrowia jest wielkim wyczynem.
Kasza jaglana jest ważna ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość składników odżywczych. Zawiera wysoki poziom skrobi, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, potas, cynk, magnez, selen, miedź, mangan, fosfor. Ponadto zawiera wysoki poziom błonnika pokarmowego, który jeszcze bardziej przyczynia się do korzyści zdrowotnych tego ważnego ziarna!
Korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kaszy jaglanej:
1.Leczy zaburzenie tętnic wieńcowych.
Spożywanie kaszy w dużych ilościach pomaga obniżyć poziom trójglicerydów w organizmie. Rozrzedza krew, aby zapobiec zlepianiu się płytek krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko udaru słonecznego i zaburzeń tętnic wieńcowych.
2.Pomaga w odchudzaniu.
Kasza jaglana zawiera tryptofan, aminokwas, który obniżają apetyt i pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi. Trawi się wolniej i utrzymuje pełny żołądek przez dłuższy czas. Kasza jaglana jest bogata w błonnik i szybko zaspokaja głód, zapobiegając przejadaniu się. Ludzie, którzy chcą schudnąć, powinni włączyć kaszę jaglaną do co najmniej jednego z głównych posiłków.
3.Zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.
Kasza jaglana zawiera zarówno błonnik jak i składniki odżywcze, których połączenie uważa się za zmniejszające ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Także w rzeczywistości spożycie kaszy jaglanej może obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi o 50%.
4.Pomaga w zapobieganiu celiakii.
Celiakia to choroba, która uszkadza jelito cienkie i zaburza wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Ludzie cierpiący na tę chorobę nie tolerują glutenu. To sprawia, że kasza jaglana jest dla nich idealnym pożywieniem, ponieważ jest całkowicie bezglutenowa.
5.Pomaga obniżyć wysokie ciśnienie krwi.
Magnez w kaszy rozluźnia mięśnie wyściełające wnętrze ściany tętnicy co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Zmniejsza również nasilenie astmy i częstość migreny.
6.Kontroluje cukrzycę.
Niski indeks glikemiczny w kaszy jaglanej spowalnia proces trawienia i utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Kasza zwiększa wrażliwość na insulinę u osób cierpiących na cukrzycę a także pomaga kontrolować poziom cukru u osób zdrowych.
7.Dobre źródło przeciwutleniaczy.
Duża ilość przeciwutleniaczy obecnych w kaszy jaglanej zwalcza wolne rodniki obecne w organizmie co spowalnia proces starzenia.
8.Pomaga spowolnić degradację mięśni.
Kasza jaglana to ziarno o wysokiej zawartości białka i zawiera lizynę, aminokwas, który spowalniają degradację mięśni i pomaga budować szczuplejsze mięśnie.
9.Poprawia elastyczność skóry.
Kasza jaglana jest bogate w aminokwasy zwane L-lizyną i L-proliną. Pomagają one w tworzeniu kolagenu w ciele substancji nadającej strukturę tkance skóry. Zatem jedzenie kaszy wzmacnia poziom kolagenu aby poprawić elastyczność skóry i sprawia, że jest mniej podatna na zmarszczki.
Kasza jaglana to jedyne ziarna, które zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Od białek po minerały i witaminy, kasza jaglana ma to wszystko. Kasza jaglana pomaga przejść do stylu życia, który jest zdrowy i trwały. Kasza jest najlepszym źródłem złożonych węglowodanów i ma liczne korzyści zdrowotne