Pieczona kasza jaglana z jabłkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczona kasza jaglana z jabłkami. Niebiańska kombinacja. Pieczona kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem. Czasami mamy ochotę na coś ciepłego i słodkiego jednocześnie, nie musi to być ciasto, ale takie ciepłe śniadanie na słodko, które możemy podać na deser (jeśli oczywiście coś zostanie). Cudowny zapach pieczonego jabłka i kaszy jaglanej cudownie unosi się po domu. Idealne śniadanie na jesienny poranek. Pyszne i zdrowe śniadanie powinno stać się naszą codziennością.
Kasza jaglana jest jedna z najzdrowszych kasz i nie jest zbyt doceniana, a szkoda ponieważ posiada wiele właściwości odżywczych. Powinniśmy wprowadzić ją do naszego menu ze względu na jej właściwości zdrowotne. Idealnie komponuje się z daniami słodkimi jak i słonymi. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, więc wskazana jest dla osób cierpiących na alergię. Opóźnia procesy starzenia się i poprawia naszą pamięć. Jest lekkostrawna, więc zalecana jest dla osób, które mają problemy z układem trawiennym. Kasza posiada właściwości odkwaszające organizm, w naturalny sposób oczyszcza organizm z toksyn. Regularne jedzenie kaszy zapobiega powstawaniu nowotworów. Reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błony śluzowej. Dobrze wpływa na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy jaglanej to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Składniki mineralne występujące w kaszy to: żelazo, miedź, krzem, magnez, potas, cynk, selen, mangan, fosfor. Posiada łatwo przyswajalne białko.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kg jabłek
– 3 łyżki masła
– 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka owsianego
– 2 łyżki cynamonu
Kasze jaglaną przepłukujemy raz zimną raz ciepłą wodą.
Mleko wlewamy do garnka i je zagotowujemy. Dodajemy łyżkę masła i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy od czasu do czasu. Kaszę gotujemy do momentu aż będzie miękka.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wysypujemy połowę kaszy jaglane i połową startych jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie kładziemy resztę kaszy jaglanej i przykrywamy pozostałymi jabłkami i posypujemy cynamonem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Gdy mamy troszkę więcej czasu z rana możemy wykonać to pyszne śniadanie na ciepło. Jeśli wcześniej nie mieliśmy okazji jeść takiego połączenia to zachęcam gorąco, warto spróbować!