Babeczki z płatków owsianych i żurawiny.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Babeczki z płatków owsianych i żurawiny. Zdrowe babeczki owsiane z dodatkiem soku pomarańczowego i żurawiny. To takie cudowne połączenie o wspaniałej słodkiej i wilgotnej konsystencji. Te zdrowe babeczki są jedne z najdelikatniejszych i najbardziej smacznych babeczek. Nie zawierają cukru ani mąki. Babeczki te wykonane są głównie z owsa, który utrzymuje wilgoć a żurawina i pomarańcza nadają im smaku. Idealne babeczki na wynos.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Żurawina jest jednym z prozdrowotnych owoców, więc warto wprowadzić ten owoc do swojej diety. Żurawina ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, skuteczna jest w walce z infekcjami dróg moczowych. Owoc ten wykorzystuje się w profilaktyce chorób zębów i dziąseł. Zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływa na układ krążenia i miażdżycy. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Chroni przed wrzodami żołądka. Wspomaga walkę z anemią. Posiada właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Jedzenie żurawiny spowalnia procesy starzenia się organizmu. Działa ochronnie na komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ¾ szklanki płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/3 szklanki erytrytolu
– szczypta soli
– ½ szklanki musu jabłkowego ( bez cukru)
– 2 jajka
– ½ szklanki mleka owsianego
– sok z jednej pomarańczy
– 2/3 szklanki suszonej żurawiny
Wyciskamy sok z pomarańczy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, czyli: płatki owsiane, erytrytor, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Mieszamy.
Do drugiej miski wbijamy jajka. Miksujemy następnie wlewamy mleko, sok pomarańczowy i dodajemy mus jabłkowy. Kontynuujemy miksowanie. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych , dokładnie mieszamy zawartość miski na koniec wsypujemy żurawinę. Mieszamy.
Foremkę do babeczek smarujemy tłuszczem i przekładamy tam nasze ciasto owsiane na babeczki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 30 minut. Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Pyszne babeczki są bardzo smaczne i możemy je zapakować na wynos, gdy dopadnie nas głód, wtedy mamy smaczna i zdrową przekąskę w zasięgu ręki.