Zdrowy chleb z ziaren, bez mąki i jajek.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Zdrowy chleb z ziaren, bez mąki i jajek. To jest chyba jeden z najlepszych przepisów na chleb bez mąki! Ten przepis jest prosty zarówno w przygotowaniu jak i w potrzebnych składnikach. Chleb jest zbity i pełen zdrowych ziaren, chrupiący i bardzo sycący. Jest to przepis na obfity chleb wypełniony samymi dobrymi składnikami! A co najważniejsze jest bardzo smaczny i zdrowy!
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 90 g siemienia lnianego
– 70 g orzechów pekan
– 130 g nasion słonecznika
– 150 g płatków owsianych
– 2 łyżki nasion chia
– 350 ml wody
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 3 łyżeczki oleju kokosowego
– 1 łyżeczka syropu klonowego
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche i mieszamy.
Olej kokosowy roztapiamy.
Do miski wlewamy wodę, olej kokosowy, dodajemy sól i syrop klonowy. Dokładnie mieszamy. Wylewamy wodę z dodatkami do miski z suchymi składnikami. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
Foremkę smarujemy tłuszczem i przekładamy masę na chleb. Wyrównujemy i pozostawiamy na minimum 2 godziny.
Piekarnik nastawiamy 180°C i pieczemy chleb przez 20 minut. Następnie wyciągamy chleb z piekarnika i umieszczamy go do góry dnem na blaszce do pieczenia. Ponownie chleb umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez kolejne 50 minut.
Upieczony chleb wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nie kroimy gdy jest ciepły, ponieważ się pokruszy. Przechowujemy go do 5 dni w szczelnie zamkniętym piekarniku.
Domowy, pachnący cudownie chleb! A z domowym chlebem kanapki są najlepsze.