Baton granola z masłem orzechowym.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Baton granola z masłem orzechowym. Zdrowe orzechy, smaczne ziarna i to tworzy niezwykle pyszny baton granola, który jest bardzo łatwy w zrobieniu i nie wymaga pieczenia. Granola jest wspaniała na śniadanie, zalewamy mlekiem i gotowe, a co jeśli chcemy zabrać ją ze sobą? Wtedy jest problem! Dlatego powstały zdrowe batoniki granola, które z łatwością zapakujemy na wynos!
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Nasiona lnu znane też jako siemię lniane. Len przeciwdziała zaparciom i wspomaga odchudzanie. Związki śluzowe zawarte w nasionach powlekają błonę śluzową żołądka, łagodząc w ten sposób wrzody. Siemię lniane leczy także kaszel, oparzenia, choroby skórne, zapalenie oskrzeli. Ma właściwości regenerujące naskórek i błony śluzowe. Obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie jajników. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł kwasów omega -3. Witaminy jakie znajdziemy w lnie to: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, E, K. Minerały to: cynk, sód, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki masła orzechowego
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka esencji z wanilii
– 3 łyżki syropu klonowego
– 2 łyżki cynamonu
– 1/3 szklanki lnu
– ½ szklanki płatków owsianych
– 2 łyżki nasion chia
– ¾ szklanki migdałów
– ½ szklanki wiórków kokosowych
Polewa:
– 4 kostki gorzkiej czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy umieszczamy w garnku i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy i czekamy aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: płatki owsiane, wanilię, siemię lniane, nasiona chia, wiórki kokosowe, cynamon, posiekane migdały. Wszystko dokładnie mieszamy.
Małą formę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej masę na batoniki. Dobrze dociskamy.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy z gorzka czekoladą. Mieszamy. Gdy czekolada się rozpuści polewamy nią baton.
Całość wstawiamy do zamrażarki na około godzinę. Kroimy w dowolne kształty.
Smacznego!