Bezglutenowe placki owsiane z bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Bezglutenowe placki owsiane z bananem. Placki owsiane to najlepsze placki jakie możemy usmażyć! Proste składniki są mieszane aby stworzyć zdrowe, bezglutenowe placki owsiane z bananem, którym nie można się oprzeć. Niezależnie od tego czy unikamy glutenu czy nie te pyszne placki owsiane są łatwe do zrobienia i idealne na weekendowe śniadanie. Placki są lekkie i idealnie słodkie. Dodatek cynamonu i gałki muszkatołowej sprawia, że placki smakują jeszcze lepiej.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 dojrzałe banany
– 2 łyżki oleju koksowego
– sok z limonki
– 2 jajka
– 1 łyżeczka syropu klonowego
– ½ szklanki płatków owsianych bez glutenu
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ łyżeczki soli
– szczypta gałki muszkatołowej
– ½ łyżeczki cynamonu
– olej do smażenia
Banany rozgniatamy za pomocą widelca.
Jajka ubijamy.
Olej podgrzewamy do stanu ciekłego.
Do miski dodajemy banany, olej kokosowy, syrop klonowy, ubite jajka i sok z limonki. Mieszamy.
W drugiej misce łączymy składniki suche, czyli: płatki owsiane, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i gałkę muszkatołową. Mieszamy.
Mokre składniki przelewamy do suchy i za pomocą drewnianej łyżki łączymy zawartość miski. Odstawiamy na około 10 minut by ciasto na placki odpoczęło.
Jeśli ciasto jest zbyt gęste możemy rozcieńczyć je z odrobiną wody.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto na placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki uwielbia każdy! Przepisów na placki jest bardzo dużo. Jedne są mniej smaczne inne bardziej. Placki owsiane z bananem zaliczają się do tej drugiej grupy czyli tych bardzo smacznych. Jeśli szukacie przepisu na idealne owsiane placuszki to już go znaleźliście!