Ciasto z truskawkami bez pieczenia.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ciasto z truskawkami bez pieczenia. To ciasto truskawkowe to marzenie! Pokryte czekoladą i wypełnione truskawkami. Idealne ciasto dla miłośników truskawek i orzechów. To delikatne ciasto truskawkowe jest pyszne, niezbyt słodkie i pełne truskawkowego smaku. Poza tym w cieście znajdziemy różne rodzaje orzechów, daktyli, kakao co czyni go bardziej atrakcyjnym deserem. To ciasto jest dla osób, które nie chcą włączać piekarnika szczególnie teraz w ciepłych miesiącach.
Migdały należą do najzdrowszych produktów żywnościowych na świecie. Migdały mają dużo kalorii, ale pomagają na spalić tkankę tłuszczową. Posiadają wiele właściwości odżywczych i powinniśmy wprowadzić je do codziennej diety. Migdały powinny jadać kobiety w ciąży, z tego względu, że znajduje się w nich kwas foliowy ale także łagodzi mdłości oraz zgagę. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy i krążenia. Witamina B2 ma pozytywny wpływ na naszą pamięć i koncentrację. Spożywanie migdałów wzmacnia nasz system immunologiczny. Zmniejszają ryzyko cukrzycy. Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Witaminy jakie znajdziemy w migdałach: A, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, sód, cynk. Zawierają sporo białka ok 20%, są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Spód:
– 50 g orzechów laskowych
– 1 szklanka migdałów
– 15 daktyli bez pestek
– 1 łyżeczka wanilii
– ¼ szklanki kakao
– 4 łyżki ciepłej wody
Masa:
– 500 g truskawek
– 500 g orzechów nerkowca
– 2/3 szklanki wiórków kokosowych
– ½ szklanki miodu
– sok z ½ pomarańczy
– 100 g oleju kokosowego
– 1 łyżka żelatyny
– ¼ szklanki gorącej wody
Polewa:
– 200 g czekolady
– 5 łyżek mleka kokosowego
Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2 godziny.
Do robota kuchennego umieszczamy migdały, orzechy laskowe, daktyle, kakao, wanilię i wodę. Włączamy robota i czekamy aż wszystkie składniki zostaną posiekane i dobrze połączą się ze sobą. Zajmie to około 5 minut.
Blachę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masą wykładamy na spód blachy i mocno dociekamy. Blachę wkładamy do lodówki.
Nerkowce odcedzamy.
Ponownie do robota kuchennego wkłady nerkowce, wiórki kokosowe, olej kokosowy, sok pomarańczowy, miód. Włączamy i czekamy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy truskawki i ponownie włączamy urządzenie i czekamy aż masa będzie gładka i dobrze połączą ze sobą.
Do szklanki wsypujemy żelatynę i gorącą wodę, mieszamy by żelatyna się rozpuściła. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy truskawkowej i mieszamy. Do pracującego robota kuchennego wlewamy masę z żelatyną i czekamy aż wszystko się połączy.
Na schłodzony spód wylewamy masę truskawkową. Wyrównujemy. Blachę wkładamy do lodówki na około godzinę.
Wykonujemy polewę. W wodnej kąpieli łączy połamaną czekoladę i z mlekiem. Mieszamy by się składniki połączyły ze sobą. Na schłodzone ciasto delikatnie wylewamy czekoladę.
Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Ciasto truskawkowe ma piękny jasno różowy kolor, który zachęca do jedzenia tego wspaniałego ciasta. Ciasto z truskawkami jest całkowicie pozbawione nabiału, łatwe do przygotowania i nie bez pieczenia! Brzmi zbyt dobrze by było prawdziwe? Przekonajmy się!?