Terrina z truskawkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Terrina z truskawkami. Wykorzystajmy w pełni sezon na truskawki i delektujmy się nimi w pysznej terrine. Ciasto wypełnione truskawkami, serkiem mascarpone na biszkoptach idealnie nadaje się jako deser na ciepłe i słoneczne dni. Ciasto z galaretką i truskawkami wygląda fantazyjnie a jak smakuje! Ciasto składa się z prostych i wszędzie dostępnych składników i nie wymaga pieczenia. Deser na zimno zachwyci każdego. Jedynym minusem ciasta jest czas oczekiwania by warstwy zastygły ale warto wykonać to ciasto.
Truskawki są bardzo popularny owocem, ze względu na swój smak. Idealnie komponują się w sałatkach, koktajlach, smoothie czy w deserach. Truskawki posiadają właściwości lecznicze i upiększające. Wspomagają odchudzanie, posiadają właściwości moczopędne, dzięki czemu oczyszczają nasz organizm z toksyn. Wpływają pozytywnie na pracę serca. Zalecane są dla osób, które mają problemy ze stawami. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy bardzo korzystnie wpływają na włosy, a maseczka z truskawek nawilży skórę. Witaminy występujące w truskawkach to: A, B1, B2, B3, B6, C,E, kwas foliowy, błonnik. Związki mineralne występujące w truskawce to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 galaretki truskawkowe
– 500 g świeżych truskawek
– 500 g serka mascarpone
– ½ szklanki erytrytolu
– 1 łyżka żelatyny
– 250 ml śmietany kremówki 36%
– 9 paluszków do tiramisu
Galaretki wsypujemy do miski i zalewamy 1 ½ szklanki wrzącej wody. Mieszamy do momentu aż galaretki się rozpuszczą. Następnie dolewamy 1 ½ szklankę zimnej wody ponownie mieszamy.
Prostokątna formę smarujemy tłuszczem i wykładamy folią spożywczą. Folię także smarujemy lekko olejem. Wylewamy połowę galaretki do przygotowanej formy, wkładamy plasterki lub kawałki truskawek i umieszczamy w lodówce by galaretka zastygła. Wyciągamy formę i układamy resztę truskawek i zalewamy pozostałą galaretką. Ponownie wkładamy do lodówki do zastygnięcia galaretki.
Do miski wkładamy serek mascarpone, erytrytol. Miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
W misce rozrabiamy żelatynę z ¼ szklanki gorącej wody. Mieszamy żeby żelatyna się rozpuściła. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę. Jedną łyżkę ubitej śmietany wkładamy do miseczki z żelatyną i mieszamy dokładnie. Następnie żelatynę przekładamy do bitej śmietany i za pomocą miksera łączymy całość.
Bitą śmietanę przekładamy do masy z serkiem mascarpone i mieszamy dokładnie oczywiście. Masę z serkiem przekładamy na galaretkę. Wyrównujemy. Na wierzch kładziemy biszkopty wzdłuż formy, biszkopty lekko dociskamy do masy serowej. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyciągamy ciasto, na wierzch kładziemy deskę do krojenia i obracamy ciasto by biszkopty znajdowały się na dole. Delikatnie wyciągamy formę i ściągamy folię spożywczą. Gotowe.
Kolor ciasta zdecydowanie przykuwa uwagę. Ślinka cieknie na sam widok i nic dziwnego ciasto smakuje wspaniale. Deser wypełniony truskawkami, mascarpone i galaretką to idealna uczta dla naszego podniebienia. To kolorowe ciasto wypełnione soczystymi truskawkami idealnie się sprawdzi na przyjęcia jak i do porannej kawy.