Rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką. Deser z rabarbaru.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką. Deser z rabarbaru. Ten pyszny rabarbar pod kruszonką z płatków owsianych jest zdrowym i smacznym deserem. Całkowicie niebańska, rozgrzewająca masa rabarbarowa a na zewnątrz chrupiące i smaczne płatki owsiane. Kruszonka z płatków owsianych jest bardzo prosta do zrobienia a deser wart jest wykonania.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Rabarbar jest wszystkim znanym warzywem o czerwonej łodydze i kwaśnym smaku. Rabarbar jest świetnym źródłem błonnika co jest świetne by utrzymać zdrowy układ trawienny i jednocześnie błonnik pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina K występująca w rabarbarze jest niezbędna do krzepnięcia krwi, silnych kości i utrzymania zdrowego serca. Rabarbar ma więcej przeciwutleniaczy niż jarmuż. Przeciwutleniacze chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Rabarbar jest niskokaloryczny, bez obaw mogą go jeść osoby na diecie. Witaminy jakie znajdują się w rabarbarze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, wapń, fosfor, żelazo, sód, cynk, magnez. Rabarbar zawiera duże ilości błonnika. Uwaga rabarbaru powinny unikać osoby z chorobami reumatycznymi i nerek.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
– 1 szklanka płatków owsianych
– ¾ szklanki erytrytolu
– ½ szklanki masła
– 1 łyżka cynamonu
– 5 łodyg rabarbaru
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– bita śmietana lub lody waniliowe – opcjonalnie
Masło wkładamy do garnka i stawiamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści.
Rabarbar kroimy na kawałki wielkości 1 – 2 cm. Przekładamy do miski.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę, erytrytol, cynamon, płatki owsiane i wlewamy stopione masło. Mieszamy dokładnie.
Formę o wymiarach 20×16 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę mieszanki z płatków owsianych przekładamy do formy i mocno dociskamy do dna.
Do garnka wlewamy wodę dodajemy erytrytol i mąkę ziemniaczaną. Garnek stawiamy na ogniu i mieszamy cały czas, po chwili mieszanka zacznie nam gęstnieć wtedy wylewamy ją do miski z rabarbarem i dokładnie mieszamy.
Rabarbar przekładamy na gotowy spód, wyrównujemy. Posypujemy pozostałą mieszanką z płatków owsianych, lekko dociskamy.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy rabarbar przez 60 minut.
Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Upieczony deser kroimy na kawałki i podajemy z lodami lub bitą śmietaną.
Rabarbar zapiekany pod owsianą kruszonką to wspaniały, rodzinny deser idealny na letnią porę roku. Jest to najlepszy sezonowy deser, który łączy w sobie różnorodne smaki i konsystencje. Delikatna chrupkość płatków owsianych nadaje deserowi innego wymiaru. Deser najlepiej smakuje z lodami lub bitą śmietaną.