Cytrynowy pudding chia z jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cytrynowy pudding chia z jagodami. W świecie kulinarnym istnieje kilka idealnie zgranych duetów. Masło orzechowe i dżem, truskawki i bita śmietana, kawka i ciasteczko. Kolejna parą jest cytryna i jagody. Cierpkość cytryny i słodycz jagody uzupełniają się wzajemnie, ale to działa! Połączenie cytryny i jagody w puddingu z nasion chia sprawia, że jest to najlepszy deser na świecie! Nasiona chia są bardzo modne i smaczne. Łatwym sposobem na przemycenie nasion chia do swojej diety jest wykonanie puddingu chia z jagodami i sokiem z cytryny.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Chia inaczej szałwia hiszpańska. Należy do najzdrowszej żywności na świecie. Nasiona są pełne przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a te z kolei są odpowiedzialne za uszkodzenia komórek i przyczyniają się do chorób nowotworowych, szybszego starzenia się organizmu oraz do mutacji komórek. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka. Spożywanie nasion poprawia naszą pamięć i walczy z depresją. Wspomagają układ nerwowy i uspokajają. Witaminy jakie znajdziemy w nasionach chia: A, C, E, niacyna, tiamina, ryboflawina. Składniki mineralne występujące w nasionach to: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas, sód, cynk. Znajdziemy w nich również kwasy tłuszczowe takie jak: nasycone,jednonienasycone, wielonienasycone oraz tłuszcze trans. Chia jest również bogate w błonnik i białko.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mleka migdałowego
– ½ szklanki jogurtu greckiego
– 4 czubate łyżki nasion chia
– sok z jednej cytryny
– 4 łyżki miodu
– jagody
W miseczce łączymy mleko, jogurt grecki, sok z cytryny, miód. Mieszamy. Następnie dodajemy nasiona chia. Dokładnie mieszamy. Nasz pudding przelewamy do szklanek i przykrywamy folią spożywcza. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy jagodami świeżymi lub ze słoiczka.
Pudding chia to jeden z najwspanialszych deserów jakie możemy wykonać. Dużo składników odżywczych, których przecież potrzebujemy każdego dnia. Puddingi chia są całkowicie wszechstronne i są wystarczająco zdrowe aby jeść je o każdej porze dnia i wystarczająco pyszne by traktować je jak deser.