Kawa kuloodporna. Bulletproof coffee.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Kawa kuloodporna. Bulletproof coffee. Kawa kuloodporna nie jest zwykłym latte lub kawą z mleczkiem. To energetyzujący, wysoko wydajny napój kawowy, który postawi każdego na nogi. Jest to kawa wypełniona zdrowymi tłuszczami. Ten przepis na kawę keto zawiera idealna kombinację kofeiny i zdrowych tłuszczów – aby dać nam energię i moc w ciągu dnia.
Czy czujemy czasami nieustanne zmęczenie, głód lub wrażliwość? Czy zdarza się, że pijemy kawę za kawą aby wytrwać do obiadu? Jeśli tak mamy to może nadszedł czas by zmienić ulubioną kawę z mleczkiem lub małą czarną na kuloodporną kawę!
Ten przepis na kawę keto zawiera krótką listę składników: kawa, olej kokosowy i masło.
Kawa z dużą ilością tłuszczu i kofeiny oraz niewielką ilością węglowodanów to mieszanka, która jest znana z dostarczania ogromnych ilości energii, stabilizacji poziomu cukru we krwi a nawet poprawy funkcji poznawczych i jasności umysłu.
Kiedy pijemy kawę keto łączymy moc ziaren kawy z mocami masła od krów karmionych trawą i oleju MCT uzyskujemy w ten sposób wysokotłuszczową i wysokowydajną latte.
Czarna kawa zawiera wiele mikroelementów, takich jak potas i niacyna (lub witamina B3). Potas pomaga utrzymać stałe bicie serca i wysyła impulsy nerwowe, podczas gdy niacyna jest niezbędna dla zdrowych kości, produkcji komórek krwi i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Badania populacyjne wykazały, że kawa może pomóc w zapobieganiu chorobom takim jak: cukrzyca typu 2, choroba Parkinsona i choroby wątroby. Kofeina, główny aktywny związek w kawie zapewnia nam czujność. Pomaga poprzez zwiększenie metabolizmu a tym samym może sprzyjać spalaniu tłuszczu. Łącząc zwykłą kawę z bogactwem masła i olejem MCT, uzyskujemy mocną mieszankę, która może zapewnić zrównoważony zastrzyk energii i utrzymać nas na pełnych obrotach przez wiele godzin.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 filiżanka zaparzonej kawy (musi być sypana)
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 1 łyżka masła niesolonego
Świeżo zaparzoną kawę wlewamy do blendera dodajemy resztę składników. Włączamy blender i czekamy aż składniki połączą się. Gotowe.
Kawę przelewamy do filiżanki i delektujemy się mocą kofeiny i tłuszczów.