Cytrynowe ciasto z cukinią.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Cytrynowe ciasto z cukinią. Ten przepis na ciasto z cukinią i sokiem z cytryny to pyszny sposób na wrzucenie dodatkowej porcji warzyw do deseru. To ciasto jest także dowodem na to, że cukinia i cytryna są ze sobą powiązane i tworzą pyszny duet! Idealnie wilgotne i niezaprzeczalnie pyszne, to proste ciasto z cytryną sprawia, że będziemy wracać po kolejny kawałek. To ciasto jest dowodem na to, że cukinia świetnie się sprawdza w wypiekach. Jeśli są tu fani cukinii i cytryny to to ciasto jest konieczne do wypróbowania!
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ½ szklanki mąki
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
– ½ szklanki erytrytolu
– 1 ½ szklanki startej cukinii
– 1 jajko
– sok z połowy cytryny
– ¼ szklanki oleju rzepakowego
Mąkę, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Odstawiamy na bok.
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej dodajemy do niej jajko, erytrytol, sok z cytryny. Mieszamy. Powoli wsypujemy zawartość miski z mąką i mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 10 x 22 cm smarujemy tłuszczem i przekładamy nasze ciasto z cukinią.
Piekarnika nastawiamy na na 180°C i pieczemy ciasto przez 50 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut aby ostygło, następnie wyciągamy z keksówki i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Możemy polać glazurą.
To cytrynowe ciasto z cukinią jest naprawdę wyjątkowe pod wieloma względami! Po pierwsze jest z dodatkiem oleju rzepakowego. Po drugie cukinia i cytryna jest dostępna przez cały rok. Po trzecie jest to ciasto wilgotniejsze i gęstsze niż większość innych ciast. To ciasto jest nie do odparcia. Ma w sobie delikatną słodycz z odrobiną orzeźwienia dzięki cytrynie.