Lemoniada z mango i cytryny.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Lemoniada z mango i cytryny. Czy kochamy mango? Czy lubimy lemoniadę? A czy lubimy napoje pełne smaku i witamin? Jeśli tak to ten przepis na lemoniadę z mango i cytryny jest idealny dla nas! Lemoniada z mango i cytryny jest orzeźwiająca i pyszna to tropikalny napój, który pozwoli się nam ochłodzić w upalny dzień lata. Napój jest słodki i cierpki jednocześnie to zasługa połączenia mango, cytryna oraz miodu. Cóż za trio! Ten żółty napój jest idealny dla wszystkich którzy kochają mango i cytrynę.
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka soku z cytryny (około 6 cytryn)
– 2 mango
– 6 szklanek wody
– kostki lodu
– ½ szklanki miodu
– listki mięty
Mango obieramy i kroimy na małe kawałki. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy mango na puree.
Wyciskamy sok z cytryn.
Do dużego dzbanka wlewamy sok z cytryny, miód i mango. Dokładnie mieszamy by miód się rozpuścił. Następnie dolewamy schłodzoną wodę i dodajemy listki mięty. Dzbanek z lemoniadą wstawiamy do lodówki by lemoniada się schłodziła.
Schłodzony napój rozlewamy do szklanek, dodajemy kostki lodu.
Ten napój z mango nie tylko pachnie latem ale również wygląda jak lato z żywym żółtym kolorem. Mango dodaje napojowi soczystości i przenosi go na inny wymiar napoi, odrobina cytryny podkreśla słodką cierpkość napoju. Oczywiście przepis na napój z mango jest łatwy do zrobienia. Mango jest najlepsze w okresie letnim dlatego idealnie nadaje się w wszelkiego rodzaju przepisów.