Smoothie z mango, awokado i jagód.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z mango, awokado i jagód. Naturalne tłuszcze z awokado w połączeniu z jagodami i mango sprawiają, że to smoothie zaskakuje swoja kremowością i cudownym smakiem. Awokado w smoothie sprawia, że czujemy się pełni i zadowoleni. Proszek maca energetyzuje, równoważny hormony i jest dobrze znany z poprawy nastroju i poprawy libido. Chia zaś działa przeciwzapalnie, pomaga regulować zdrowy poziom dopaminy, poprawia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza wzrost komórek rakowych. Podsumowując to super smaczne smoothie z awokado, z jagodami i mango jest idealne na każda porę roku. Pozostaje nam tylko pić to smoothie codziennie!
Mango jest to owoc egzotyczny, bardzo popularny, smaczny i zalicza się do najzdrowszych owoców na świecie. Nazywany jest ‘’owocem młodości’’. Mango jest źródłem błonnika pokarmowego, dzięki zawartości antyoksydantów zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów. Związki mineralne zawarte w mango: wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, sód. Witaminy jakie możemy znaleźć w mango to: A, B6, C, E, K, kwas foliowy, niacyna, tiamina, ryboflawina. Poza tym występuje też błonnik.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ mango
– ½ awokado
– 1 szklanka jagód mrożonych lub świeżych
– 1 łyżeczka proszku maca
– 1 łyżeczka nasion chia
– 1 ½ wody kokosowej
– 1 łyżka masła orzechowego
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Smoothie jagodowe z awokado i mango to smoothie, które pokochamy! Oczywiście jest to smoothie łatwe do wykonania i wymaga tylko kilku prostych, wszędzie dostępnych składników. Gdy przychodzi pora na śniadanie lub przekąskę wykonajmy to pyszne smoothie.