Smoothie z jabłkiem i jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Smoothie z jabłkiem i jagodami. To kremowe i orzeźwiające smoothie jest łatwe do przygotowania i wspaniały sposób by włączyć go do swojego menu. Szybka opcja na drugie śniadanie lub przekąskę dla dzieci. Ta wersja smoothie jest pełna pożywnych jagód i wygląda tak dobrze jak smakuje. Więcej mocy antyoksydantów. To smoothie z jabłkiem i jagodami zawiera składniki odżywcze, które mogą pomóc chronić organizm przed nowotworami. Cieszmy się mieszanką przeciwutleniaczy!
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka mrożonych lub świeżych jagód
– 1 jabłko
– ½ awokado
– ¾ szklanki wody kokosowej
– 2 garście szpinaku
Wszystkie składniki do wykonania smoothie umieszczamy w blenderze, czekamy aż powstanie gładka konsystencja bez grudek. Gotowy smoothie rozlewamy do szklanek. Jeśli smoothie wyjdzie zbyt gęste, wtedy wystarczy dolać więcej wody kokosowej.
To doskonale odświeżające połączenie! Własnoręcznie wykonane smoothie z jabłkiem i jagodami. Idealna przenośna przekąska do pracy, do szkoły czy gdziekolwiek się wybieramy.
Smacznego!