Domowe piwo imbirowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Domowe piwo imbirowe. Przepis na bezalkoholowe i szybkie piwo imbirowe. Picie domowego piwa imbirowego zawiera same zalety: jest tanie w przygotowaniu, nie zawiera alkoholu, nie zawiera cukru i napój jest zdrowy. Imbirowe piwo jest często wytwarzane z drożdży i potrzebuje kilku dni oczekiwania na fermentację, ale ta wersja domowego napoju bezalkoholowego jest znacznie szybsza. To właściwie sok z imbiru połączony z cytryną i wodą gazowaną. Piwo imbirowe smakuje naprawdę dobrze i orzeźwiająco idealnie nie tylko na gorące dni ale idealne do spotkań rodzinnych. Z okazji, że już niebawem Sylwester i sądzę, że odwiedzają tą stronę osoby, które nie piją napojów alkoholowych to ten napój z imbirem i cytryną będzie idealnym zamiennikiem.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości.
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
Witaminy jakie znajdziemy w imbirze to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk, sód, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 cytryna
– 100 g erytrytolu
– 1 litr wody gazowanej mineralnej
– 100 g imbiry
Imbir skrobiemy i kroimy w duże kawałki.
Cytrynę obieramy i kroimy w duże kawałki.
Do miski wkładamy pokrojoną cytrynę i imbir. Nalewamy wodę gazowaną mineralną. Miksujemy na gładką masę. Przecedzamy przez sito nasz napój. Następnie dodajemy erytrytol i mikrosejsmy ponownie. Gotowy napój przelewamy do butelki. Nasze piwo bezalkoholowe jest gotowe. Przed podaniem możemy je umieścić w lodówce jeśli lubimy piwko w temperaturze pokojowej to możemy pić od razu.
Przepis doskonały w swojej prostocie. Napój jest znakomicie orzeźwiający i fantastycznie smakuje. Napój charakteryzuje się wyraźnym pikantnym smakiem imbiru.