Mrożona herbata brzoskwiniowa.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Mrożona herbata brzoskwiniowa. Cała przygoda z herbatą brzoskwiniową zaczyna się od brzoskwiniowego syropu, który ma najbardziej niesamowity, wspaniały różowy odcień. Nie wspominając, że smakuje niewiarygodnie – jak dojrzałe brzoskwiniowe płynne cukierki. Głównym smakiem tej herbaty jest brzoskwinia ale dobrej jakości herbata nie zaszkodzi. Napój ten z kostkami lodu daje nam orzeźwienie w upalny letni dzień. Pyszny napój dla całej rodziny.
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Syrop:
– 1 szklanka erytrytolu
– 1 szklanka wody
– 3 brzoskwinie
Herbata:
– 3 torebki herbaty
– 6 szklanek wody
– kostki lodu (opcjonalnie)
Do garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy erytrytol i dodajemy pokrojone brzoskwinie. Garnek stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy jego zawartość. Mieszamy co jakiś czas. Ściągamy z ognia i odstawiamy na 30 minut.
W międzyczasie zagotowujemy wodę i zaparzamy herbatę przez 5 minut. Wyciągamy torebki i umieszczamy herbatę w lodówce.
Przecedzamy syrop przez drobne sitko aby usunąć kawałki owoców. Dodajemy syrop do schłodzonej herbaty podajemy z kostkami lodu.
Dla uzyskania lepszych rezultatów schładzamy herbatę przez 24 godziny w lodówce przed podaniem.
Czy jest lepszy sposób dla ochłody w lecie niż zimna szklanka mrożonego napoju? Nie, nie, nie ma. Mrożona herbata to jeden z tych napojów, który tak bardzo pragniemy w letnich miesiącach. Nie ma nic bardziej przyjemniejszego niż siedzenie w ogrodzie i cieszenie się słoneczną pogodą i popijając brzoskwiniowy napój. Najlepsze jest to, że domowy napój mrożony jest tak łatwy do wykonania i z pewnością każdy go pokocha!