Sorbet brzoskwiniowy.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Sorbet brzoskwiniowy. Cieszmy się tym prostym i orzeźwiającym sorbetem brzoskwiniowym przygotowanym z zaledwie trzech składników! Ten prosty sorbet nie zawiera rafinowanego cukru, tylko soczyste brzoskwinie, erytrytol i sok z cytryny – to wszystko, czego potrzebujemy do wykonania letniego, idealnego deseru! Sorbet jest jednym z najlepszych deserów jakie możemy zrobi! Wybierając owoce starajmy wybierać te najświeższe, najbardziej soczyste brzoskwinie, wtedy też dodamy mniej słodzidła! A w nagrodę otrzymamy lekki, orzeźwiający deser, który jest gotowy w mgnieniu oka!
Brzoskwinie są słodkie, soczyste, delikatne aksamitne, o wspaniałym kolorze zachęcają do zjedzenia. Są bardzo zdrowe i warto je włączyć do codziennej diety. Brzoskwinie mają mało kalorii i sporą dawkę witamin. Są ratunkiem dla osób cierpiących na zaparcia, ponieważ zawierają sporo błonnika i mają lekkie właściwości przeczyszczające i moczopędne. Pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Chronią przed anemią. Systematyczne jedzenie tego owocu sprawi, że oczyści nasz organizm z toksyn. Zalecane są dla osób z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Brzoskwinie poprawiają nasza odporność, dodają energii, dlatego zalecane są dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia. Posiadają również właściwości uspokajające. Duża zawartość selenu w brzoskwini sprawia, że może być naturalną ochroną przed nowotworem, tylko trzeba ją systematycznie jeść. Witaminy jakie znajdziemy w brzoskwiniach to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K. Składniki mineralne to: mangan, sód, fosfor, miedź, cynk, żelazo, wapń, bor, selen, potas, magnez.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 800 g dojrzałych lub mrożonych brzoskwiń
– 200 g erytrytolu
– 1 łyżka soku z cytryny
Kawałki brzoskwini wkładamy do malaksera, dodajemy erytrytol. Włączamy i czekamy aż powstanie gładka masa. Gdy uzyskamy aksamitną i gładką konsystencję dodajemy sok z cytryny. Masę brzoskwiniową przekładamy do naczynia i wkładamy do zamrażarki. Czas zamrażania to ok 7 godzin, sorbet musi być twardy.
Sorbet brzoskwiniowy, który pomaga pokonać gorące dni. Możemy używać świeżych brzoskwiń jeśli mamy taką opcję jeśli nie to mrożone też są dobre. Ten brzoskwiniowy sorbet w przeciwieństwie do mrożonego jogurtu brzoskwiniowego nie zawiera nabiału, więc jeśli są tu osoby co nie tolerują laktozy lub po prostu unikają nabiału ze względu na kalorie lub inne przyczyny, sorbet brzoskwiniowy jest najlepszym rozwiązaniem.