Jak prawidłowo myć owoce.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Jak prawidłowo myć owoce. Staramy się kupować owoce by dostarczyć sobie i swoim bliskim zdrowych, naturalnych witamin. I bardzo dobrze! Jedzmy owoce i cieszmy się korzyściami jakie niosą ze sobą! Część z nas pewne kupuje produkty organiczne, mając nadzieje, że w ten sposób zmniejszymy ilość szkodliwych, rakotwórczych pestycydów, które na nasze nieszczęście jemy. Niestety, kupowanie produktów ekologicznych lub organicznych nie zawsze jest takie proste!
Czasami owoce ekologiczne lub organiczne, których szukamy nie są dostępne, innym razem ich cena jest strasznie wysoka i wtedy sięgamy po owoce nie ekologiczne.
Czasami świeże owoce, które kupujemy w sklepie mogą wydawać się czyste, ale zawsze jest szansa, że zostały skażone bakteriami, robakami, pasożytami, ale również olejem i innymi toksycznymi pozostałościami. Podczas gdy trochę brudu może nie być szkodliwa dla naszego zdrowia, bakterie takie jak: listeria, salmonella i E. Coli, które mogą czaić się w owocach i warzywach, mogą powodować choroby pokarmowe.
Musimy pamiętać, że niezależnie od tego czy produkty są uprawiane w ekologicznych gospodarstwach, czy też są to komercyjne uprawy, ryzyko zanieczyszczenia bakteryjnego pozostaje!
Jak myć komercyjne, ekologiczne i organiczne produkty w celu usunięcia pestycydów? Odpowiedź jest bardzo prosta – użyjemy octu! Dobry stary sposób na ratunek owocom! Możemy czuć się znacznie lepiej, jeśli kupujemy owoce nieorganiczne lub nie ekologiczne, wtedy wiemy, że możemy zmniejszyć ilość pestycydów w owocach, używając tego prostego naturalnego środka do czyszczenia.
Oto jak wykonać kąpiel dla owoców:
Będziemy potrzebowali dużej miski.
1.Kąpiel ze zwykłego octu:
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 szklanki wody
– 1 szklanka zwykłego octu
Płyny wlewamy do miski, mieszamy i wkładamy owoce. Pozostawiamy je na 20 minut.
Po octowej kąpieli dobrze opłukujemy owoce.
2.Kapel z octu jabłkowego:
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 szklanki wody
– 4 łyżki octu jabłkowego
Składniki wlewamy do miski, mieszamy i wkładamy owoce. Pozostawiamy je na 5 minut. Po kąpieli myjemy pod bieżącą woda i osuszamy.
Truskawki są jednym z owoców, które należy oczyszczać tuż przed jedzeniem. Jeśli umyjemy je wcześniej i chowamy do pojemnika, to może skończyć się to „puszystymi truskawkami”, to samo dotyczy innych owoców, takich jak: jagody, brzoskwinie, gruszki.
Badania wykazały, że mycie produktów w occie zmniejsza pozostałości pestycydów, ale nie wyeliminuje ich całkowicie. Ale chyba jesteśmy szczęśliwi z tego względu, że pozbędziemy się tyle pestycydów ile tylko możemy, używając naturalnych sposobów na pozbycie się tych szkodliwych substancji. Inną korzyścią wynikającą z użycia naturalnego octu jest usuwanie bakterii z produktu. Teraz wiemy jak myć owoce by były jeszcze zdrowsze!