Lemoniada arbuzowa.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Lemoniada arbuzowa. Połączenie arbuza i cytryny doskonale łączy się w parę. Lemoniada jest słodka i lekko cierpka i jednocześnie jest to idealny napój by ugasić pragnienie w zdrowy i naturalny sposób. Domowa lemoniada jest tak łatwa do zrobienia a jej smak jest o wiele lepszy niż wszystko co zakupione w sklepie. Lato jest stworzone dla mrożonych napoi. Nie ma na co czekać, kupujemy arbuza oraz cytrynę i wykonujemy letni napój na upalne dni.
Arbuz w 92% składa się z wody, ceniony jest za swoje walory smakowe. Mimo, że arbuz ma niewiele witamin i składników mineralnych, jest za to bogaty w przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz hamują rozwój komórek nowotworowych. Arbuz posiada właściwości moczopędne, dlatego wskazany jest dla osób cierniach na choroby nerek. Wspomaga przemianę materii. Jedzenia arbuza pomaga redukować ciśnienie krwi, uelastycznia naczynia krwionośne, czyli krew przepływa w nich znacznie lepiej. Zapobiega podwyższaniu się cholesterolu. Dodaje nam energii, poprawia jakość naszego snu, wspomaga naszą koncentrację. Witaminy jakie znajdziemy w arbuzie to: A, B1, B2, B3, C, E, K1, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, wapń, mangan, sód, cynk, fosfor.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 kg miąższu z arbuza
– 4 cytryny
– kostki lodu (opcjonalnie)
Miąższ kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze, czekamy aż uzyskamy gładką konsystencję bez grudek. Jeśli by nam przeszkadzały pestki możemy przecedzić napój przez sito. Gotowy napój przelewamy do dzbanka i dodajemy sok z cytryny i kostki lodu. Mieszamy możemy dodać listki mięty.
Lemoniada arbuzowa to chłodny i orzeźwiający napój idealny w upalny, letni dzień! Ten napój jest łatwy do zrobienia i bardzo pyszny, że warto go przygotować na grilla lub po prostu zrelaksować się i podzielić się z przyjaciółmi na tarasie szklaneczką orzeźwiającego napoju. Dzięki doskonałej słodyczy, odrobinie cierpkiej cytryny i orzeźwiającemu arbuzowi z pewnością ten napój stanie się ulubionym napojem!